Той каза, че поляците са проявили “европейски дух” след победата на либералната партия “Гражданска платформа” на Доналд Туск. Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг пък заяви, че очаква успокояване на напрежението в отношенията между Европейския съюз и Варшава след победата на либералната “Гражданска платформа” на Доналд Туск на предсрочните парламентарни избори в Полша, предаде ДПА.
“Отношенията между Германия и Полша определено ще бъдат по-лесни”, каза Пьотеринг по време на среща на ръководството на ХДС в Берлин. Вчера либералите на Туск нанесоха съкрушителна загуба на управляващата партия “Право и справедливост” на Ярослав Качински и вече заявиха своето желание за промяна на външната политика по редица въпроси.
Победата на либералната опозиция на предсрочните парламентарни избори в Полша дава надежди за подобряване на отношенията между ЕС и Москва. Полша наложи вето на началото на преговорите за ключовото споразумение за сътрудничество между Брюксел и Москва, след като Русия въведе забрана за внос на полско месо, предаде АФП. “Полша и Русия сега може да сложат край на разногласията”, каза Василий Лихачов, член на горната камара на руския парламент.
Според експерти рязък обрат в полската външна политика ще бъде труден, тъй като президентът - близнак на премиера Качински, има още 3 години мандат и може да стопира решенията на новия кабинет.