Това предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. На територията на Московския международен бизнес-център "Москва сити" в тържествена обстановка бе положен първият символичен камък в основите на кулата. На церемонията кметът на Москва Юри Лужков заяви, че авторът на проекта - известният английски архитект Норман Фостър, "е използвал уникална конструкция, а зданието е уникално не само със своята архитектура, но и с това, че ще стане най-високата обитавана сграда в Европа".
"Няма да спрем със строителството на тази кула. Сити ще се разширява още със строителството на сгради нагоре по Москва река", посочи кметът.
На свой ред Фостър, който също присъства на церемонията, отбеляза, че кулата е с "безпрецедентна гаранция за безопасност".
Височината на кулата "Русия" ще бъде 612 метра, а общата й площ близо 471 000 кв. метра. Небостъргачът има пирамидална форма, която, според замисъла на автора, ще му придава допълнителна устойчивост. На три подземни етажа ще бъде разположен атриум, в който ще има търговски комплекс. В ниската част на сградата ще се помещават офиси, в средната - хотелски стаи, а в горната - апартаменти. Подземният паркинг ще има капацитет от 2100 автомобила, а от сградата ще има пряк изход към метрото.
В момента в Дубай се завършва строителството на небостъргач с височина над 700 метра. Досега за най-високо здание в света се считаше тайванската кула "Тайбей 101" с нейните 508 метра. Московският небостъргач няма да бъде най-високият в света, но непременно ще влезе в първата тройка и ще бъде най-високото съоръжение в Европа. Планира се строителството на кулата да бъде завършено през 2012 г., посочва ИТАР-ТАСС, пише Bgnewsroom.