Интервюто пред в. Стандарт:
- Христо, отново си в България, как си?
- Нормално. Каквото и да става, каквото и да се говори, аз съм свикнал. Животът продължава.
- Защо напусна националния отбор и избра Селта?
- Моя преценка. Причините са много. Всичко е минало, предпочитам да гледам само напред. Каквото е било, няма да го върнем. Такава е орисията и във футбола, и в живота, и в треньорството. Аз футболистите не съм критикувал никога. Запалянкото иска резултати, невинаги се получават. Трябва да обърнем внимание какво идва отдолу. През последните години нищо не излиза. Не се оправдавам, но когато всяка година младежките и юношеските отбори не подхранват с по двама-трима, не е добре за треньора. На кого може да разчитам? На футболистите извън граница. Те са малко, но трябва да бъдем доволни и на това. Все неща, които са характерни за нашия футбол.
- А защо избра доста деликатен за националния ни отбор момент?
- Винаги съм търсил трудностите, предизвикателствата. Успявал съм да ги преодолея, помагали са ми треньорите, колеги. За мен беше крачка напред. На лагер с националния отбор работиш по 4-5 дни. Друго е да го правиш всеки ден, да мислиш как може да наредиш най-добре състава във всеки мач.
- Това ли обаче беше удобният момент?
- Тогава направих първата крачка.
- Всички бивши треньори на националния отбор признаха за външен натиск, напрежение, вмешателство. Какво не се получи при теб?
- На мен никой не ми се е мешал. Знам, постоянно се рови, че някой ми е нареждал. Нека същият да излезе и да каже.
- Чувстваш ли се предаден?
- От колегите не - нито от Боби Михайлов, нито от Йордан Лечков, Наско Сираков, Емил Костадинов и останалите в управата на БФС. В годините сме го показвали като футболисти, след това като ръководители.
- Появи се мнение, че си използвал националния отбор за трамплин, за трупане на стаж?
- Всеки има право да мисли и да изказва мнение. В "Кремиковци" има стаж да правят колкото си искат. Да копат по улиците или по селата да копат домати и краставици Стаж! Не сме на училище да трупаме учителски стаж.
- Кои са виновниците за провалите на националните отбори - треньорите или играчите?
- По света треньорите са виновни.
- В България?
- Сами може да си отговорите. Правете анкета.
- И в националния тим, и в Селта се чуха критики срещу методите ви на работа?
- Тези методи са за тези, които седят по цял ден пред банята или тук в градинката и играят шах. Може би не знаят каква е тази игра. Просто запалянкото иска във всеки мач да бие с по 5 гола. Това е невъзможно. Трябва отговорност и дисциплина от всеки. И то в тренировъчния процес, за мен той винаги е бил важният. Както се готвиш през седмицата, така играеш мача.
- Доста цитирано беше твое интервю през наше списание. Христо, обичаш ли България?
- Аз съм оставил критиците, защо да отговарям на двама-трима!
- Защо не обичаш държавата?
- Две различни неща са.
- Имаш достатъчно поводи?
- Много! Моят живот е така уреден, че от 17 години съм на Запад, малко време съм тук.
- Много хора се обидиха от думите, че ЦСКА не ти е дал нищо? Знам колко болно е на привържениците.
- ЦСКА е период от моята кариера. 5 години, завършил съм го и са ме продали. Това са етапите в кариерата на един спортист. Каквото съм могъл, дал съм на ЦСКА. Кой каквото е спечелил, спечелил е.
- Хората се интересуват дали ти е болно за ЦСКА, колкото за Барселона?
- Винаги съм казвал, че имам два етапа от кариерата - ЦСКА и национален, вторият е Барселона и национален отбор.
- Оставам с впечатления от разговорите досега, че някак си не успяват да те разберат или не искат?
- Злобата не иска да ме разбере завистта не иска да ме разбере. Гледай колко съм спокоен! От кой да се притеснявам, от тези, които спят по улиците! Кой ме критикува мен: президентът Първанов, Бойко Борисов, Боби Михайлов, Емил Костадинов? Критикуваме сега учители, паветата, щото са криви, трамвая, щото завива наляво. Това ни е държавата, всеки трябва да критикува някого. Като погледне в огледалото, по-крив от него няма.
- Христо, не са ли ти малко първосигнални реакциите?
- Това, което мисля, просто го казвам!
- Помисляш ли какъв отзвук има в България?
- Аз не живея в България, за да се съобразявам. Написаното и казаното от журналистите стига до Македония, Гърция, Румъния, Турция, натам не ви разбират.
- Все пак хората, които живеят в тази държава?
- Нещо на мен хората дали ли са ми! Да са платили училището на децата, да са ми купили кола или жилище. България ми е дала нещо или народът ми е дал нещо! Какво!
- Смяташ ли, че има кампания срещу теб?
- От злобните журналисти - да. Само като им погледнеш физиономиите - жалка история.
- Трън в очите ли са ти българските журналисти!
- Да. Когато печели националният отбор - добре, когато губи - Стоичков е виновен. Злоба! Завист! Оттук влезе, оттук излезе (б.р. показва си ушите).
- Кой е най-голяма лъжа за теб?
- Въобще не обръщам внимание, толкова съм на тези неща.
- А най-голямата истина?
- Същата работа. Вижте, журналистите живеят заради шампионите в шаха, в борбата, в леката атлетика, във футбола. Ако ги няма тях, ако няма Шампионската лига, Купата на УЕФА, какво ще правите! Ще търкаляте по цял ден кестени в градинката пред театъра.
- Добре, какво научи от дебюта си в клубен отбор и не бяха ли високи целите?
- Целта беше да останем в групата. Имахме няколко мача, които трябваше да спечелим. Е, завършихме наравно. Отборът не остана, но имаше отговорност във всеки.
- Защо се разделихте по такъв начин със Селта?
- Много са причините. Не искам да се връщам.
- Защо избрахте точно Селта?
- Отбор с традиция в Испания, през последните 10 години беше в елита, три пъти изпадаше. Миналия сезон записа едва 8 победи, трябва доста да се работи. Поех отбора, когато беше изпаднал.
- Съжаляваш ли как се развиха нещата във Виго?
- Не, дадох път на много нови момчета. Има и перспектива и нов начин на работа. Когато обаче хората искат отборът да се върне в елита, едва ли не след първия-втория кръг! Напрежението в града също е важно. Едните са от Депортиво (Ла Коруня), другите от Селта. Напуснаха и 17 човека, някои ги доведох аз. Не можеха да се плащат заплати и трансфери.
- Ще спечели ли Барса титлата и Шампионската лига, какво мислите за шансовете на Реал?
- Франк, Чики и Лапорта направиха добър състав. Имат футболисти във всяка линия. Реал направи добър и после слаб мач в Шампионската лига, но ще се класира до второто място. В първенството има време за поправка. В Шампионската лига е важно да стигнеш финал. Барса има шансове да спечели и двете купи.
- Накрая, чувстваш ли се сам срещу всички?
- Аз цял живот съм бил сам срещу всички. Виждате, не се притеснявам, нямам охрана, нямам бодигардове. Ходя си сам по улиците. Който не прескочи паветата, сам ще падне.