В пленарна зала за дебатите бяха премиерът Сергей Станишев, повечето членове на правителството и 180 народни представители.
Изненадващо министърът на образованието Даниел Вълчев взе думата веднага след представянето на мотивите за вота от страна на Христо Кирчев от ОДС, съобщи Дарик. Според практиката до момента ресорният министър, който ръководи сферата, атакувана с вот на недоверие, говори едва когато дебатите са напреднали и има достатъчно въпроси към изпълнителната власт.
Образованието е една от малкото теми, в които партийният привкус е най-малко притъпен и логично би било министърът на образованието да бъде благодарен за един сериозен дебат за проблемите в тази сфера, каза Вълчев. Той направи уговорката, че би бил благодарен, ако вотът първо не се случваше в момент, в който стачката не е приключила и ако днешното обсъждане се случваше не под формата на вот, а като дебат по темата, поискан в Народното събрание. Добре, ние ще понесем отговорността, но някой трябва накрая да свърши и работата, допълни той.
Освен, че коментира основните тези в мотивите на опозицията, министърът очерта приоритетите в тази сфера – въвеждането на делегирани бюджети до края на 2008 г. и системата за външно оценяване.
Кой е отговорен за това, че децата не ходят на училище повече от месец, попита председателят ДСБ Иван Костов по време на дебатите. Отговорността е на правителството, каза той.
"Храните поскъпват главоломно - с 13,5 на сто. В момента имате 3,5 млрд. лв.излишък", каза Костов. От една страна държите учителите в стачка, от друга - трупате излишък, посочи той. Костов обвини управляващите, че изнасят неверни числа за броя на стачкуващите и че се опитват да настроят обществото срещу най-голямата професионална стачка в страната.
Днес ако ние сме способни да водим дебати за образованието като интелигентни хора, утре нашите деца може и да нямат тази възможност, заяви Надежда Михайлова от ОДС. Според нея спрените реформи при последните две правителства са причина за кризата в образованието. Михайлова заяви, че е несериозно премиерът да твърди, че някой се опитва да политизира стачката.
Не чух досега в дебата какво правим утре след вота на недоверие, ако правителството падне, чух представители на опозицията по-скоро да дават съвет на управляващите, отколкото да кажат какво правим утре, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Имам чувството, че тук някои изказващи се по-скоро не искат да падне кабинетът, каза пък Сидеров.
Исканията за увеличение на доходите винаги са справедливи, но удовлетворяването им често пъти води до икономическа нестабилност, а цената за това се плаща от най-бедните слоеве в обществото, заяви финансовият министър Пламен Орешарски по време на дебата, цитиран от БГНЕС. "Всеки втори стачкуващ учител сочи бюджетния излишък като източник за удвояване на заплатата си. Това искане обаче е ирационално, защото 100-процентно увеличение може да доведе до нестабилност", заяви финансовият министър. Той обясни още, че ситуацията в България се следи от ЕС и чуждите инвеститори и те разчитат българското правителство да не се поддаде на емоции и да запази макроикономическата стабилност. "Нивото на доходите е ниско, но чрез настояване веднага да бъдат повишени заплатите, рискът те да бъдат понижени е много голям. Правителството не може да си позволи да изпълни исканията на учителите, макар че аз им симпатизирам, но не приемам ултимативния им тон. Обръщам се към тях да не причиняват отключване на инфлацията в българското общество", заяви Орешарски.
НДСВ няма да подкрепи вота, каза депутатът от партията Татяна Калканова. С мотивите не търсите решение на проблемите в образованието, а предлагате политически манипулации и популизъм, обърна се тя към опозицията.
Правителството демонстрира политическа воля да проведе действия, към които и учителството, и обществото са чувствителни и ние няма да подкрепим вота, каза и Валентина Богданова от левицата.
Лютви Местан от ДПС обясни, че няма аргументи, че вотът е внесен, защото предишно правителство е оставило образованието в перфектно състояние, а сегашното е развалило всичко. Вот на недоверие в момент на избори е безпрецедентен, смята той.
Премиерът Сергей Станишев призова по време на дебата учителите да се върнат в клас. (вж. линка).
Вотът ще бъде гласуван във вторник.