Това предаде Франс Прес, цитирана от БГНЕС. След преброяване на 32,3% от подадените бюлетини Партията право и справедливост печели 32,63% от гласовете, което ще й осигури 173 депутатски мандата. Нейният основен съперник Гражданска платформа получава 40%, или 194 мандата в 460-местния Сейм (долната камара на парламента), предаде Асошиейтед Прес.
Рекорден брой избиратели са участвали във вчерашните парламентарни избори – 55,3%, което е значително повече, отколкото преди две години, когато само 40,5% от имащите право на глас отидоха до избирателните секции. Премиерът Ярослав Качински призна загубата и поздрави Туск с победата.
Гражданска платформа може би ще бъде първата партия след падането на комунизма през 1989 г., която ще има мнозинство в Сейма. Въпреки че Ярослав Качински загуби премиерското кресло, неговият брат близнак Лех Качински остава държавен глава до 2010 г. Изборните резултати вероятно ще бъдат посрещнати с облекчение от някои съседи на Полша. Гражданска платформа обвиняваше често братята Качински, че са навредили на имиджа на страната, заради обтягането на връзките с Германия и останалата част на Европейския съюз, особено във връзка с реформирането на организацията. Близнаците също така бяха твърди привърженици на разполагането на елементи на американската противоракетна отбрана (ПРО) на територията на Полша, което значително усложни отношенията с Русия.
В навечерието на предсрочните избори Туск заяви в обширно интервю за агенция „Новости“, че полската мисия в Ирак трябва да приключи възможно най-скоро. „Ние много сериозно се отнасяме към нашите съюзнически задължения към САЩ, но не виждаме необходимост да удължаваме още присъствието на нашите войски в Ирак“, подчерта той. Засягайки отношенията на САЩ, Туск каза още: „Те и за в бъдеще ще носят партньорски характер. И ние бихме желали, това да бъде стратегическо партньорство и САЩ да бъдат гарант на нашата сигурност“. Говорейки за възможното разполагане на американски бази на ПРО в Полша, лидерът на Гражданска платформа заяви, че Полша желае да бъде „елемент от стабилна система за сигурност“. „И от гледна точка на поляците, тази система за сигурност трябва да включва и Русия. В този смисъл Варшава повече от всеки друг е заинтересувана отношенията между нашите страни да бъдат най-добри“, добави той. „Когато спорят за разполагането на американски бази на ПРО в Полша, аз много бих желал хората в тази част на света да повярват, че общата сигурност и мир в тази част на Земята са в интерес и на Русия, и на Полша, на цяла Европа и САЩ“, каза Туск.