Това каза проф. Кирил Фърцов от Института по криобиология и хранителни технологии по време на националната среща "Имунна подкрепа за здравето от природата и науката в България", предаде БТА. Срещата е под патронажа на Георги Пирински и се организира от Международната изследователска фондация "Хасуми" в България и БАН. Проф. Фърцов представи проучването си направено чрез изследване на семки от червените сортове грозде. Червените вина имат мощно антиоксидантно, антибактериално, антикариесно действие, пречат на образуването на лош холестерол и спомагат за еластичността на кръвоносните съдове. Пробиотиците са друг начин за добро повлияване на имунната система, каза той. Те са добавка към храната, съдържащи голямо количество живи микроорганизми, полезни за здравето. Екип учени представиха български пробиотик, повлияващ добре на редица заболявания. В доклада им беше съобщено, че е създадено българско кисело мляко с висока концентрация на лактобацили, които повишават лечебно профилактичните му свойства.
В България трябва да се търсят способи за успешно представяне по света на имуностимулатори, минерални води, климат, пчелни продукти и вино, подчертаха лекари и учени. Те ще изпратят становището си за развитието им до министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. В България са разработени и се прилагат няколко препарати, стимулиращи имунната система, каза проф. Богдан Петронов - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Имуностимулаторите се използват за профилактика и за лечение на грип и други респираторни инфекции при резистентност или алергични реакции към антибиотици, комплексна терапия срещу злокачествени заболявания и други, допълни той.
Около 90 процента от потенциала на минералните води в България е под земята и не се използва, каза проф. Костадин Щерев от "Акватер-хидротерм". По думите му англосаксонската мода, каквато е откриването на спа-центрове, е с различна философия от европейския термализъм. Термалните води имат доказани лечебни и профилактични свойства, но в България няма ресурс за изследването им. Според него в страната ни могат да се създадат 35 възстановителни центъра, в които ежедневно да се обслужват около 100 хиляди души.
Според учените най-голям оздравителен потенциал има в Рило-Родопската област, защото е пощадена от циклоналните смущения на континента.