В неделя преговори на експертно равнище не е имало, съобщи говорителят на единния стачен комитет Николай Николов, предаде БТА. "Очаквахме да бъдем поканени, за да бъде одобрен вариантът, върху който работихме осем часа в събота", каза Николов. Той уточни, че никакво споразумение не може да бъде подписано, без да се съгласуват основните му параметри с учителската колегия.
"Разговорите не са приключили, нито са прекратявани", каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. "Да се консултират със своите лидери", посъветва Вълчев представителите на единния стачен комитет, който твърдят, че в неделя е нямало преговори на експертно ниво. "Не е имало такова понижаване", заяви министърът в отговор на въпрос за думите на премиера Станишев за възможността предложението на правителството за ръст на заплатите да бъде намалено заради продължаващата стачка. Около 80% от стачкуващите учителите подкрепят проекта за споразумение с правителството, предложен от единния стачен комитет, съобщи Живка Желязкова от стачния комитет. В предложения от синдикатите проект се иска увеличение на работните заплати в системата на средното образование на два етапа през следващата година - през януари и през юли - средната брутна работна заплата в средното образование трябва да достигне до 648 лева, се посочва в проекта. Синдикатите настояват най-малко 80 процента от средствата, определени по единните образователни стандарти, да се предоставят на съответното училище. Бюджетите на учебните заведения да се изготвят от директора на училището и да бъдат съгласувани с педагогическия съвет, училищното настоятелство и с ръководствата на синдикалните организации в съответното училище, се иска в предложеното споразумение. Синдикатите настояват и за въвеждането на механизми за допълнителна работа с изоставащите или особено надарени ученици, обезпечена с програма за финансиране. В споразумението се иска и Министерството на финансите да не прилага административни и други санкции спрямо стачкуващите учители и непедагогически персонал. Стачката на учителите утре продължава.
По-рано синдикат "Промяна" призовава българските учители да проявят гражданска отговорност като приемат условията на правителството и прекратят стачката си, се казва в декларация на синдиката до БТА. От "Промяна" настояват учителите да се самоорганизират и да създадат собствена професионална организация, която истински да отстоява техните интереси, далеч от политическите заигравки.