Очаква се до декември проектозаконът за изпълнение на наказанията да бъде внесен в МС, като основна грижа обаче за страната остава състоянието на затворите. Това стана ясно в Хисаря, където министърът на правосъдието Миглена Тачева отчете 100 дни от своето управление, предаде БТА. Нужни са много средства за изграждане на нови затвори, заяви Тачева и допълни, че се оглеждат няколко терена в цялата страна за построяване на нови затвори.
Средно на месец изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Емил Станков е взимал допълнително материално стимулиране от около 2000 лв. Неговият заместник Даниела Митева е взимала по 1500 лева, Заплатата на ръководството на Агенцията по вписвания е средно 1000 лева. Докладът за проверката в Агенцията по вписванията, който установи редица нередности, ще бъде изпратен и в прокуратурата. В изводите от доклада е записано, че сключеното споразумение относно поддържането на софтуерния продукт не защитава интересите на Агенцията по вписванията и няма никаква сигурност. Освен това изпратените правила за водене на указатели, регистри и книги за вписванията относно недвижими имоти в службите по вписванията към агенцията, в повечето случаи не са приложими в службата по вписвания в столицата, обясни министърката. Някои от регистрите и книгите не са изготвени на електронен носител, пише още в изводите от доклада за извършената проверка.
Въпреки това Тачева е получила твърдо уверение от премиера и освен това тя самата е сигурна, че търговският регистър ще заработи окончателно от 1 януари 2008 г. и няма да има повече отлагания.
За 100-те дни управление на Миглена Тачева са направени три проверки в Дирекцията за международни осиновявания, чиито ръководител Антоанета Калаузка бе уволнена наскоро. Като началник тя е допуснала началник-отделите в дирекцията да не контролират съхраняването на регистрите и редица нарушения за реда за даване на съгласие за осиновяване от чуждо лице на български деца. Калузка е дадена на прокурор.