Стачката продължава до подписването на стачно споразумение и в понеделник класните стаи отново ще са празни. Единният национален стачен комитет (ЕНСК) вече е изпратил предложението за стачно споразумение до структурите си по региони и градове. Все още не е ясно колко от протестиращите са съгласни с предложението за поне 20% увеличение на заплатите от 1 октомври 2007 г., от 1 януари 2008 г. и от 1 юли 2008 г.
Вчера изпълнителният директор на Асоциацията за родителска активност Вяра Лазарова съобщи, че Асоциацията ще заведе съдебни дела в Страсбург и Хага срещу синдикатите за подбуда към нарушаване правото на децата в България на образование. Съдебните искове ще бъдат срещу Янка Такева от КНСБ и Крум Крумов от КТ“Подкрепа“. Делата ще бъдат заведени, ако учителската стачка продължи до понеделник. Пред БНТ Вяра Лазарова заяви: "Всяко дете има право на образование и по Конституция образованието в България е задължително. Да, от другата страна стои въпросът, че хората имат право да изразяват своя протест ярко, гласно и крайно, но тази стачка вече мина границите на такъв протест, мина границите, в които можехме да го понесем и изтърпим. Смятам да осъдя синдикалните лидери за подбуди за нарушаване правата на детето в България". Според майката стачката и синдикалните лидери уронват престижа на учителите.
Валентин Никифоров - вицепрезидент на КНСБ коментира заплахата: "Нищо ново, защото в България всеки е срещу всеки. Мисля, че е поръчано на тази Асоциация да съди лидерите. Защото тези, които стачкуват, стачкуват по законите на страната, съобразно Конституцията на България и Европейската социална харта".