Решението си той обяви снощи по местна кабелна телевизия, съобщи БТА. Като мотив той посочи замесване на името му в слухове за купуване на гласове в града за местния вот.
"Съюз за Перник", чийто председател е Стойков, подкрепя независимия кандидат Димитър Колев. Той е изпълнителен секретар на сдружението, бивш областен управител и съпруг на депутата от НДСВ в 39-то Народно събрание Милена Милотинова.
Стойков нашумя около президентските избори миналата година, когато той и сдружението му бяха сред най-активните поддръжници и спонсори на кампанията на Георги Първанов за втори мандат. Преди няколко месеца бе арестуван заради европейско разследване, свързано с източване на 7 млн. евро по програма САПАРД в няколко държави. После беше освободен.
Стойков мотивира оставката си с лични причини и обясни, че в основата им стои изказване на депутата от НДСВ Татяна Калканова. В понеделник тя обяви, че според слухове в Перник усилено се купуват гласове срещу 50-80 лв. По думите й вече са събрани личните данни на 13 000-15 000 души. Калканова припомни, че на евроизборите благодарение на купуване на гласове "Земеделски народен съюз" е станал трета политическа сила в града. Партията сега е мандатоносител на коалиция "Съюз за Перник", подкрепяща Колев, припомня БТА.
Калканова даде начало на инициативата "Не на купуването на гласове" заедно с още девет кандидат-кметове от общо 14 за община Перник. На сбирката не бе поканен само Колев.
Стойков заяви още, че с присъствието си не желае на навреди на сдружението, което било създадено с идеална цел. Той отправи покана към Калканова за публичен разговор след изборите.