През ноември квотите за балите към Карлово и Пловдив ще бъдат запълнени и столицата ще има само две възможности - да отвори сметището в Суходол или да се направи нов договор с Пловдив. Третият вариант - използването на новата площадка за временно съхранение в Горни Богров, отпада. Това разясни зам.-кметът на столицата Мария Бояджийска във връзка със започнатата от ЕК наказателна процедура срещу България, пише в. “Сега“. “Основният упрек на ЕК е срещу площадките за временно съхранение. Оттам приемат транспортирането на балите до други населени места, но не и отлагането на проблема“, обясни Бояджийска.
Така единствената законна площадка за временно съхранение в Горни Богров отпада. Вместо това комисията настоява България да вземе спешни мерки и да гарантира, че боклукът се обезврежда в депо или обработва в завод.
София ще разполага със завод през 2011 г., а строящият се в Шишманци, Пловдивско, ще може да се ползва през 2008 г. Бояджийска смята, че именно свършеното от общината във връзка с проекта за завода дава надежди да се разминем с глобите. Проектът е одобрен от Еврокомисията и бе включен за финансиране от еврофондовете след натиск от страна на общината. “Всяко твърдение в рамките на предизборната кампания, че заводът може да бъде изграден по-бързо, е безотговорно“, коментира още Бояджийска.
Кметът Бойко Борисов пък обясни по бТВ, че е направен анализ на количеството, морфологичния състав и калоричността на битовите отпадъци. В момента избраната за предпроектно проучване фирма “Фихнер“ изготвяла всички тръжни процедури. “Завод за боклука ще има в края на 2010, началото на 2011 г., построен с европейски, безвъзмездни, грантови пари“, бе категоричен Борисов.