Това реши парламентът на първо четене, след като отхвърли промените в Закона за здравното осигуряване, внесени от Атанас Щерев от НДСВ, съобщи Дарик.
Нека узаконим нещо, което съществува в българското здравеопазване. С тези думи депутатът от НДСВ Атанас Щерев призова колегите си да подкрепят проекта му за доплащане на медицинските услуги, с изключение на първичната извънболнична помощ (преглед при семейния лекар). Депутатите обаче го отхвърлиха.
Изненадващо, въпреки отрицателното становище на здравната комисия, народните представители гласуваха законопроекта на Петър Мръвков от БСП за освобождаване от потребителски такси на жените над 60 години и на мъжете над 63 години. Решено бе и потребителската такса за освободените от нея лица да се заплаща на лекарите от държавния бюджет.
Отново изненадващо парламентът подкрепи законопроекта на Мартин Димитров и Ваньо Шарков от СДС след прегласуване, като с това даде право на българите, които са били в чужбина повече от 183 дни за една година от януари 2000 г. до края на 2006 г., да се освобождават от здравни вноски у нас.
Депутатите решиха още държавата да осигурява децата до 18 години вече с пълен размер на здравната вноска от 6%, а не както досега с 0,5% от осигурителния доход.
Ако депутатите приемат и на второ четене здравната вноска за децата да е 6% от минималния осигурителен доход, сумата, която досега беше около 20 млн. лв., ще нарасне около 6 пъти - т.е. ще бъде към 120 млн. лв., каза министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски по-късно в кулоарите на парламента.