Това обяви премиерът на Португалия и председател на Европейския съвет Жозе Сократеш на неформалната среща на върха на лидерите на Европейския съюз в Лисабон, предаде Дарик. България е получила подкрепата на всички страни членки изписването на общата валута на кирилицата да е „евро”, а не "еуро", както искаше Европейската централна банка.
Аргументите, с които българските политици дойдоха да защитят позицията ни за еврото са свързани с това, че единната европейска валута е записана като „евро” в нашия договор за присъединяване и че България е първата държава с кирилица, член на Съюза. В европейските документи е записано, че валутата на Европейския съюз се изписва еднакво във всички държави членки, но отчитайки особеностите на всички азбуки.
На срещата в понеделник в Люксембург няколко държави вече бяха подкрепили страната ни. Португалия, която председателства Евросъюза пое ролята на посредник в решаването на проблема с допълнителния аргумент, че изписването на европейската валута като „евро” в България ще даде възможност и за новите бъдещи членки с кирилица това да бъде аналогично и че няма да създаде проблем с други страни членки.
Целта и амбицията на португалското председателство е да бъде приет окончателният вариант на договора за реформи и той да бъде ратифициран от всички държави преди изборите за европейски парламент през 2009 г.
Постигнато в Лисабон споразумение е много важно, защото е елемент от нашата национална идентичност. В България винаги сме казвали “евро”", коментира министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев пред "Фокус". Той подчерта, че 100% от държавите, които пишат на кирилица, винаги са писали "евро" и това са няколко страни от Западните Балкани, България, няколко държави от бившия Съветски съюз. Направен беше опит да ни се наложи изписването на “еуро”, но нашата общественост като цяло не прие това предложение, коментира още Николай Василев. Както Гърция и Кипър се пребориха да изписват “евро” на гръцки, не виждам защо и България да не може да направи същото, още повече, че страната ни влиза с официалната си азбука в ЕС, каза още Василев. Според него благодарение на усилията на България да наложи изписването на “евро” на кирилица, след нас всички други държави, които пишат на кирилица ще могат да продължат да го правят.