С тях се срещат експерти от двете министерства. Това съобщи правителствената информационна служба. Самият премиер обясни: Изненадан съм от вчерашната случка. В тази ситуация се чудим защо водим преговори. По думите на Станишев "в сегашната ситуация не е ясно дали има смисъл двамата министри - Даниел Вълчев и Пламен Орешарски да водят конкретни преговори, тъй като не се знае дали договореното ще има смисъл след вчерашния отказ на синдикатите", предаде "Фокус".
В правителственото съобщение се казва още: Вчерашното изявление на министър-председателя след проведения разговор с представители на Националния стачен комитет и с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” отразява изцяло и напълно коректно всички основни въпроси, по които беше постигнато пълно разбирателство по време на срещата. В присъствието на министър-председателя и на министрите на образованието и науката и на финансите в заключителната част на срещата всички представители на Единния национален стачен комитет бяха на единно мнение, че преговорите и експертните разговори ще продължат при предварително съгласие за постигане до юли 2008 г. на 650 лева средна работна заплата за педагогическия състав в средното образование и същото нарастване в пропорция за непедагогическия състав.
В светлината на постигнатото вчера принципно разбирателство за българското правителство остават неясни и непонятни истинските причини, довели до внезапното преобръщане в публичното поведение на някои синдикални лидери снощи, както и представянето на нови искания. На оперативно съвещание днес министрите изразиха безпокойството си, че подобно ултимативно поведение не би могло да доведе до конструктивно сближаване на позициите на преговарящите страни, нито до ефективно съгласие и решаване на проблема с учителската стачка. Министрите са сериозно обезпокоени от опитите протестът в сферата на средното образование да бъде изроден от някои политически среди в стачка с политически цели. Подобни опасения и подозрения, че съществува „политически сценарий”, изразиха публично днес и синдикалисти, участвали във вчерашната среща при министър-председателя, завършва съобщението.
В интервю за Инфорадио вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов разкри, че според него зад организацията на стачката стои политическа сила - кандидат за властта. Манолов обяви, че се отказва от преговорите заради недоволството на част от учителското съсловие към синдикатите. Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” призова недоволните да излъчат свои представители за преговори с управляващите.