По време на редовната си пресконференция в Белия дом американският президент заяви, че световните лидери не бива да допускат Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, ако искат да предотвратят нова световна война, предадоха световните агенции. Той изрази опасение, че ако Иран се сдобие с ядрено оръжие, това може да доведе до Трета световна война. Иран е заплаха за мира и се аргументира с изявленията на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад - че Израел трябва да бъде изтрит от картата на света: Иранският лидер многократно е заявявал, че иска да унищожи Израел. Ако искаме да не допуснем избухването на Трета световна война, то Иран не трябва да разполага с ядрено оръжие”, бяха думите на Буш. Той добави още, че е заинтересован от позицията на руския президент Владимир Путин по отношение на Иран. Искам да разбера дали и Путин храни същата загриженост като мен или не“, заяви Буш и припомни, че Путин е подкрепил две резолюции на Съвета за сигурност на ООН за налагането на ограничени санкции на Иран.
Острата позиция на САЩ е предизвикана от визитата на Путин в Техеран тази седмица. Там руският президент каза, че подкрепя напълно "мирната ядрена програма на Иран" и гарантира, че Русия ще довърши строителството на иранската ядрена централа. Путин обяви отново, че е срещу използването на каквато и да е военна сила срещу Иран. Той обаче обясни, че Русия няма намерението да преминава на страната на Техеран и тя ще остане посредник в преговорите на Иран изападните страни по въпроса за ядрената програма.
Преди началото на посещението на Путин в Иран, САЩ и Европа имаха надежда, че руският президент ще окаже някакъв натиск върху Техеран. Но това не се случи. Според някои анализатори слухът за готвен атентат срещу Путин в Иран е бил пуснат именно от страни, желаещи да възпрепятстват визитата му.