Двамата водиха повече личен спор и по-малко разговор за настоящето и бъдещето на столицата, съобщи БГНЕС.
"Борисов продължава "модела Софиянски". Много неща в периода 1991-2001 г. му тежат на съвестта. Той не знае какво иска", заяви по адрес на опонента си кандидатът на левицата Бриго Аспарухов.
Той извади червена папка с информация за Борисов, в която посочи само, че пише "Буш се съюзи с човек от подземния свят". Борисов пък отговори: "Много се чудих кой го е писал това, явно си ти".
"От 1990 г. до 2001 г. много неща тежат на съвестта на Борисов - охранява Тодор Живков, Зюганов и много хора от подземния свят, съюзявал се е с хора от подземния свят. Всички хора, които не са ви угодни ги ритате, т.е. ги отстранявате, имате и голяма сила финансова", нападна го пак Аспарухов.
С днешното поведение Аспарухов направи така, че не искам повече да знам за него, на неговата съвест ще тежат много неща, отговори Борисов. Той охранявал всички хора, които били заплашвани, "това са легални неща, фирмите са ясни".
Единственото което направихте е едно шосе – Цариградско шосе и не успяхте да го направите като хората и станахте пословичен с него, хората го наричат Цариградско море, заяви Аспарухов. Борисов коментира, че за ремонта не е платена нито една стотинка до момента и няма да бъде платена, докато изпълнителят не го отремонтира в съответствие с БДС. "Досега не сте решили нито един проблем, твърдите непрекъснато, че Ви пречи някой. На мен нищо не ми пречи и гражданите ме разбират", заяви още Аспарухов и коментира, че Борисов е можело да направи повече и по-хубави неща за София, ако е работел добре с правителството.
Вие няма да ми определяте какво да правя аз, сопна му се кметът. Аспарухов попита Борисов защо не е прекратил концесията за софийската вода, защо няма завод за боклука и посочи, че ЕК е обявила, че започва процедура срещу България заради това. Борисов повтори, че когато е станал кмет е имало правителствено решение да се вкара боклука в мина Чукурово, нищо не се е изпълнило. "Аз като дойдох в София нямаше нито един квадратен метър узаконен нито за площадка, нито за депо за боклук. Правителството през цялото време искаше да направи частен завод", заяви той и посочи, че вече са изготвени анализ и стратегия и завод за боклука ще има края на 2010 г. – началото на 2011 г. и той ще бъде построен с безвъзмездни европейски средства. До тогава има четири варианта за действие в зависимост от ситуацията", посочи Борисов на въпрос дали ще се отваря депото в Суходол.
Аз искам да бъда кмет на София, а не министър-председател като вас, мотивира се Аспарухов. "Какво искам аз, оставете аз да го решавам", скастри го кметът.
Аспарухов попита още защо раздава парцели на хора на безценица и посочи имот от 8 дка в Красно село, даден на бизнесмена Христо Ковачки. Бившият главсек на МВР отговори, че за този случай е наказан главния архитект, а решението е подписал, защото така са му представили нещата.
Борисов много искал на дебата да спори с някой от ръководителите на БСП и посочи Румен Овчаров, като подчерта, че отсъствието на соцлидери в студиото е знак, че Аспарухов е човек, който води предизборна битка и няма роля в политиката на партията. Генералът възрази: "Вие потвърждавате, че не представлявам БСП, че съм независим". На което Борисов каза, че така и общинските съветници от БСП няма да слушат Аспарухов.
След поредната препирня помежду им, Борисов заяви за соцкандидата, че не е сред неговите приятели. Аспарухов пък репликира: "Вие отдавна не ме интересувате, интересуват ме софиянци".
Дебатът между двамата завърши с уточнението на въпроса за срещата им, по време на която Борисов твърди, че Аспарухов е поискал да стане член на ГЕРБ. Аспарухов посочи, че по време на разговора казал на Борисов, че не е успешен кмет и е отишъл, за да го разкритикува. Опонентът му обясни, че с такива хора не трябва да се говори и отбеляза, че се радва, че е взел правилното решение. Аспарухов пък съжалявал, че не е взел правилното решение за Борисов преди години.