507 депутати са подкрепили искането на правителството за осъществяването на трансгранична операция, а 19 са били против. Така Турция получи юридически права в срок от една година да изпрати турски войници в съседната страна, въпреки призивите на САЩ и Ирак да бъде проявена сдържаност от турска страна
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма никакви намерения относно територията на Ирак и че операцията няма да засегне гражданите на страната или политическите власти в съседната държава. Наред с това одобряването на искането за извършването на трансгранична операция не означава, че веднага ще бъдат изпратени турски войски в Ирак. По думите на Ердоган операция ще бъде осъществена, ако ситуацията изисква това, в най-подходящия момент, след като още веднъж бъдат преценени всички "плюсове" и "минуси" от подобни действия. Турция по принцип трябва да противодейства на увеличилите се напоследък бомбени атентати в страната. Много от тях се смятат за дело на кюрдските сепаратисти от ПКК. Според Анкара в Северен Ирак се укриват около 3 500 кюрдски бунтовници.
С новото решение на парламента страната се надява да покаже на света, че проблема наистина е сериозен, съобщава BBC. През 2003 г. кабинетът на Ердоган получи от парламента два пъти правомощия за такава операция, но не ги използва.
Американският президент Джордж Буш отново призова Турция да не провежда военна операция в Ирак, предаде АФП.“Ние много ясно показахме на Турция, че не смятаме, че изпращането на турски военнослужещи в Ирак е от интерес за Анкара“, каза Буш по време на пресконференция в Белия дом. Американският президент добави, че има много по-добри начини за справянето на проблема с кюрдските сепаратисти.
Кореспондент на BBC от Анкара съобщи, че Турция търси международна подкрепа в борбата си срещу терористичните атаки на кюрдските сепаратисти. С новото решение на парламента страната се надява да покаже на света, че проблема наистина е сериозен, съобщава още BBC. През 2003 г. кабинетът на Ердоган получи от парламента два пъти правомощия за такава операция, но не ги използва.