Това съобщиха от Дирекцията за борба с организираната престъпност, цитирани от bTV. Александър Александров от Варна е сред 50-те българи, от чиито банкови сметки са източени крупни суми. В неговия случай 20 хил. лева са прехвърлени в миг на името на човек, когото той нито е срещал, нито има да му плаща услуга. Във фалшивото платежно било написано, че преводът е за уеб дизайн. Човекът, при когото са попаднали парите на Александров, е "бушон" в схемата. С него по интернет са се свързали представители на мнима руска компания.
Ако си търсите работа по интернет и вие можете да получите имейл с предложение да работите за руска туристическа фирма, чиито партньори ще ви изпращат банкови преводи, за да укриват данъци. Вие ще препращате парите по сметки в бившите съветски републики, но не по банков път, а чрез "Уестерн юниън". За работата ще получавате по 10% от всеки превод, обясняват от медията.
"Те им обясняват, че става дума за избягване на данъци. Той действа с ясното съзнание, че извършва престъпление", казва Явор Колев от отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП.
"Бушонът" подписва и договор с руската фирма, която на хартия или според сайта й си е съвсем сериозна. "Тези хора в Русия не са истински и не съществуват, тези компании също не съществуват. Адреси, улици, не съществуват", допълва Колев.
Потърпевшият Александров още се чуди как тайните данни за банковите му сметки са попаднали в ръцете на престъпници: "Най-вероятно чрез вирус в моя компютър са откраднати данните, но аз не съм склонен да вярвам, че това е така".
Тази измама разчита на неинформираността на потребителите, мързела и небрежността им, отбелязва Колев.
Експертите обясняват, че вирусът Tроянски кон попада във вашия компютър, ако отворите нежелана поща, по-известна като СПАМ или кликнете към несъществуващ сайт, който зарежда вируса: "Този зловреден софтуер изпраща цялата информация от компютъра на сървър, контролиран от престъпната група. Изпраща всичко, а организираната престъпност се интересува от регистрации в сайтове за електронна търговия, банкова информация, сайтове за онлайн банкиране".
Част от парите на ужилените са възстановени. Върнати са сумите, които не са изтекли извън България и са спрени при посредника. Банките са въвели част от мерките, препоръчани от разследващите. Една от тях е SMS известяването. Опитваме се да затрудним хакерите без на добросъвестните клиенти влизането и оперирането в системата да стане непреодолимо, уверява Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на търговските банки.