Откритите 6 процедури се отнасят до:
- Промяна на климата - Недостатъчна информация, засягаща прогнозите и мерките във връзка с мониторинг на парниковите газове и прилагане на протокола от Киото.
- Отпадъци - Неправилно прилагане на директива 2006/12, във връзка със състоянието на управлението на битовите отпадъци на Столична община.
- Универсални услуги - Забавяне на въвеждането на общия за ЕС телефон 112 за обаждания по спешност.
- Биометрични данни - Неприлагане на регламент 2252/2004 за въвеждане на биометрични данни в паспортите на българските граждани.
- Нотариуси - За несъответствие в законодателството относно изискването за гражданство на нотариусите.
- Пристанищна дейност - Несъответствие при транспониране на директивата за пристанищните съоръжения при приемане и предаване на отпадъци в резултат на корабна дейност.
Добрата новина е, че очакваните процедури по нарушения, свързани с Натура и още 17 случая, са отпаднали от списъка на Колегиума.
По повод на процедурите Министерството на околната среда и водите съобщи, че ще продължи заедно с правителството да работи за намиране на трайно решение на проблема със столичните отпадъци.
Процедурата по нарушение на Общностното право /ОП/ стартира с изпращане на официално уведомително писмо до съответната държава-членка, в което се дава срок от 2 месеца, в които тя може да представи своите съображения или да информира ЕК за приложените мерки по изпълнение на ОП. В случай, че ЕК констатира неизпълнение, пристъпва към втората фаза - издаване на мотивирано становище, с което се дава нов срок от 2 месеца на страната-членка да отстрани неизпълненията. Ако те отново не бъдат отстранени, ЕК сезира Съда на Европейските Общности, който се произнася с решение по спора. Ако Съдът на ЕО потвърди нарушението на държавата-членка и същата не изпълни съдебното решение, ЕК има право да заведе дело пред Съда на ЕО за налагане на финансови санкции. На днешното заседание Колегиумът на ЕС взе решение за започване на над 1500 процедури по нарушения на ОП срещу държави-членки на ЕС.