Той е лансиран от прокурорската част във Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи БТА. Найденов се ползвал с доверието на БСП. Преди да стане шеф на спецзвеното бе говорител на ВКП. Ангел Александров подаде оставка като шеф на следствието през юни. Мотивите му били лични и нямали общо със скандала между него и министъра на енергетиката Румен Овчаров.
Най-рано на 7 ноември членовете на съвета ще гласуват кандидатурите за директор на НСлС и за председател на Върховния касационен съд (ВКС). На днешното заседание на ВСС бяха открити процедурите за избор на двете ръководни длъжности. Редовният мандат на шефа на съда Иван Григоров изтича през ноември.
Според Закона за съдебната власт издигането на кандидатури за заемането им може да се прави в следващите две заседания на съвета - на 24 и 31 октомври. След това законът предвижда минимум седемдневен срок, в който предложенията да бъдат включени в дневния ред на съвета от министъра на правосъдието.
По-рано представителят на следствието Пламен Стоилов опита да отложи избора за директор на следствието с мотива, че е ненужен, съобщи Дарик. Стоилов поиска гласуването на директора на НСлС да се отложи, тъй като е ненавременно. Според него то не е обвързано по закон с никакви срокове, за разлика от председателя на ВКС. Стоилов заяви, че нищо не налага спешно да се избира директор на следствието, тъй като то си има и.д. шеф – Свилен Турмаков, освен това функционирало нормално. Той предложи да се отложи за след избора на председател на ВКС.
Иван Григоров обаче се учуди, че такова предложение идва от следовател, който би трябвало да защитава името на институцията. "Едно такова предложение създава впечатление в обществото, че следствието както стои месеци наред без директор, така може да бъде закрито. Да се бави изборът на НСлС говори много лошо за съдебната система", коментира Григоров.
Главният прокурор Борис Велчев също обори Стоилов, като заяви, че две последователни процедури, които нямат никаква връзка помежду си, ще забавят много ВСС, а следствието от месеци вече стои без титуляр.
Членът на ВСС Анелия Мингова пък се надява, че при избора на председател на ВКС се надява да не се повтори случилото се при определянето на председателя на Върховния административен съд. Председателят на Бюджетната комисия към ВСС Иван Колев каза, че новият председател на ВКС трябва да има минимум петгодишен стаж като съдия. Според Колев председателят на ВКС не трябва да е конституционен съдия.
По повод на обсъждането на моралните качества на предлаганите кандидати Колев посочи, че един човек не трябва да бъде низвергнат, само затова че срещу него е било казано нещо.
Трудно ми е да си обясня защо сред номинираните за членове на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) няма прокурор, каза Велчев преди заседанието на съвета. "Вероятно се разчита на това, че част от колегите, които са номинирани за участие в инспектората, имат предишен прокурорски опит. Това е добре и означава, че проблематиката на прокуратурата няма да бъде пренебрегната в инспектората, но самият факт, че няма действащ прокурор, мен не ме радва", каза Велчев, цитиран от БТА. Той добави, че има две предложения за нови шефове на НСлС и ВКС, но ще обяви публично кого има предвид, след като запознае с предложенията на колегите си от ВСС.