Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, обсъдени от парламента на второ четене.
Депутатът от Коалиция за България Мая Манолова заяви по време на обсъждането, че тези санкции са нереалистични, защото не може да се очаква да бъдат вкарани в затвора 2000 роми от гетото в Пловдив, които са продали гласовете си. Въпреки това Манолова подчерта, че купуването на гласове придобива уродливи размери особено в тези избори, съобщи БГНЕС. Тя предлага, който продава гласа си, да бъде наказан с глоба от 200 до 1000 лева или със затвор от една година. За купувачите на гласове санкциите трябва да бъдат по-големи, а обикновено това са цигански барони, заяви още Манолова. Янаки Стоилов от левицата, който е шеф на правната парламентарна комисия, каза, че подкрепя предложението на Манолова за продажба на глас наказанието да бъде до една година затвор или пробация. Няма смисъл обаче да приемаме поправка в кодекса, която предвижда глоби, защото хората, които продават гласовете си няма да ги платят, добави той.
Павел Шопов от "Атака", който е един от вносителите на промените, посочи, че подкрепят формулировката на комисията по правни въпроси. Той допълни, че от партията настояват, че трябва да се предвиди и наказание лишаване от свобода.
Владимир Дончев от НДСВ обясни, че политиците не са успели да мотивират избирателите и те ги наказват като не гласуват, намират нови политически формации или продават гласа си. Според него е важно да се стигне до някакви наказания за купуване на гласове, съобщи БТА.