Това обясни председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов пред Дарик радио. Според Попов не може да се прогнозира колко ще се повиши цената на хляба - дали ще е 2 лева или повече. Това зависи от конюнктурата на пазара на пшеницата, който практически е непредсказуем. “Още през месец май от Асоциацията на хлебопроизводителите прогнозираха, че хлябът ще стане 1.60 лева за килограм. Тези разчети обаче бяха направени при цени на пшеницата от 400 лева за тон“, уточни Георги Попов.“В момента пшеницата струва 500 лева за тон, като тенденцията е цената да продължи да се покачва. Ако цената на пшеницата не прехвърли 500 лева за тон, няма да се премине психологическата граница от 2 лева за килограм хляб“, смята Георги Попов.
Преди около 3 седмици от асоциацията алармираха, че цената на хляба ще достигне 2 лева за килограм. Стойността на насъщния постепенно расте в цялата страна, като вчера поскъпна и в София - в почти всички магазини цената се е увеличила с около 10-15 стотинки на и е достигнала равнище 1.20-1.30 лева за килограм. Георги Попов не очаква поскъпването на хляба да доведе до значителен спад в потреблението. “За купувача трябва да е ясно, че повишението на цените не е самоцел“, подчерта Попов. Обстоятелствата ни принуждават да работим на тези цени, в противен случай би трябвало да работим на загуба, каза още председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите.