Първият доклад на британското вътрешно министерство заключава, че притокът на имигранти във Великобритания има положително влияние върху британската икономика и имигрантите са допринесли с 6 милиарда лири за икономическия растеж на Великобритания през изминалата година, предаде БТА. Днес в. Гардиън коментира втория доклад на британското вътрешно министерство, който беше публикуван малко след първия доклад и в който се отбелязва, че имиграционният поток е в тежест на британската социална система. Изданието цитира данни от втория доклад, според които притокът на имигранти е повлиял на цените на наемите и на жилищата и е направил по-евтините жилища по-трудно достъпни.
Някои от имигрантите от Източна Европа, като поляците например, са принудени да живеят във Великобритания при много лоши битови условия, като причина за това за безскрупулните наемодатели. Децата на имигрантите пък доста често не посещават училище заради езикови проблеми. Сред имигрантите се повишават случаите на антисоциално поведение, коментира изданието, позовавайки се на заключенията във втория британски правителствен доклад. Присъдата за имигрантите е следната - те работят наистина здраво и са висококвалифицирани, но водят със себе си и редица социални проблеми, обобщава изданието.
В. “Индипендънт“ коментира само първия правителствен доклад. Правителството заключи, че имигрантите във Великобритания са по-работливи, печелят повече пари и плащат повече данъци, отколкото британците, отбелязва британският всекидневник. Правителственият доклад е публикуван в навечерието на днешното заседание на финансирания от правителството Форум за влиянието на миграцията. Заключенията на консултативната група, направени на днешното заседание, ще бъдат изслушани от британските министри, когато те обсъждат дали да вдигнат строгите ограничения, наложени на работниците от двете нови държави членки на ЕС - България и Румъния, коментира в. “Индипендънт“.
Британският в. “Таймс“ се спира върху заключенията на втория правителствен доклад и коментира, че в него вътрешното министерство е отбелязало, че имиграцията е довела до рекордни нива на престъпността, до по-високи наеми и до проблеми за британската образователна и здравна система.
В. “Дейли експрес“ отбелязва, че британското правителство се е опитало да прикрие негативните изводи за влиянието на имиграцията върху британската социална система, като е публикувало втория си доклад много късно вечерта и е акцентирало върху първия доклад, възхваляващ приноса на имигрантите за растежа на британската икономика. Изданието цитира британския вътрешен министър в сянка Дейвид Дейвис, според когото, вторият правителствен доклад потвърждава нещо, което всички британци знаят, а именно, че имиграцията влияе върху системата на обществените услуги и върху жилищната политика, цените на недвижимите имоти и наемите.