Така Столичната община започна поредната кампания по премахване на спрени от движение коли от улиците в центъра на града,, съобщава в. Сега. В района на НДК и на 22-ро училище през последната седмица почти всички видимо излезли от употреба коли са облепени с оранжеви стикери, които предупреждават собствениците им да ги преместят на частен терен в срок от 90 дни или да предадат возилото в автоморга. В противен случай автомобилът се прибира на специална площадка и ако никой не го потърси в 14-дневен срок, се унищожава. До края на тази година трябва да бъдат прибрани 120 000 изоставени коли според наредбата за третиране на отпадъците от коли. Предвижда се още до края на годината почти 80% от старите коли в София да се преработят или рециклират.
От общината твърдят, че прибирането на автомобилите е непрекъсната дейност. В действителност специална комисия на всеки 2-3 месеца оглежда определени райони в столицата и маркира изоставените коли. От началото на годината само в квартал “Възраждане“ са били маркирани 74 моторни превозни средства, които впоследствие са били преместени от собствениците.
Общината има договор с три фирми за извозване и разкомплектуване на старите возила - “Екопрес“, “Екометал инженеринг“ и “Феникс“. От “Екометал инженеринг“, която работи из цялата страна, съобщиха,че за 4 години са прибрали 30 000 автомобила предимно на територията на София. От началото на годината компанията е приела за разкомплектуване 2348 коли.