Проверката на КСЗ е стартирала в края на септември по сигнали, че отделни предприятия и фирми, са сключвали картелни споразумения и така са поддържали завишени цени на някои стоки и услуги, съобщи Expert.bg. Събраните данни и факти дали основание на експертите да се самосезират и да направят пълна ревизия на дейността на търговци и производители на мляко и млечни произведения, растителни масла, хляб, пилешко месо и яйца, както и на таксиметровите услуги, общо от 5 бранша, съобщиха от КЗК. Антимонополистите са атакували офисите им, като са иззели документи и са “преслушали” компютрите им със спецустройства. Проверките са проведени от 28 септември до 16 октомври. При тях е използвана новата електронна лаборатория на КЗК, която позволява разкодиране на изтрити файлове и електронни писма. Сега действащият закон забранява споразумения между фирми, които пряко или косвено определят цени или други търговски условия. Санкцията за това нарушение достига до 300 000 лева.
Иззетите документи и копия от софтуера в претърсените офиси ще бъдат анализирани в откритата през тази пролет Forensic-лаборатория за разкриване и изземване на доказателства за картелни споразумения.
На специална пресконференция днес шефът на КЗК Петко Николов съобщи, че на доказани участници в картелни споразумения ще се налагат имуществени санкции до 10% от оборота на компанията за предходната финансова година, предаде БТА. Предложението за тези санкции е предвидено в проекта на новия закон за защита на конкуренцията, който се очаква през ноември да бъде разгледан от Министерския съвет и през пролетта да бъде одобрен от Народното събрание. В законопроекта е уредена и възможността за освобождаване от имуществена санкция или намаляване на санкцията на компании, които доброволно сътрудничат на комисията за разкриване и доказване на картели. КЗК ще има право по своя преценка да претърсва компаниите, без да ги уведомява предварително. При това ще се използва нова специализирана лаборатория и ще може да се "източва" цялата информация от компютърната мрежа на съответната компания. Николов обеща да направи проверки в други браншове до края на годината.