Това заяви председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков след заседание на соцръководството, цитиран от Дарик. Той прогнозира, че вотът ще бъде отхвърлен от пленарната зала. По думите му най-ранната възможна дата за разисквания по него е петък.
Все още не е ясно кога ще бъде гласуван внесеният вот. Може да се наложи и извънредно събиране на парламента, призна Миков. Гласуването може да стане най-рано в понеделник или вторник, тъй като Миков обясни, че събота и неделя не са най-подходящите дни за провеждане на пленарно заседание. По закон гласуването на вот на недоверие трябва да се насрочи не по-рано от 24 часа след разискването.
Миков смята, че е реалистично преговорите със стачкуващите учители да приключат до петък.
Попитан дали учителската стачка ще се отрази на изборните резултати, Миков коментира: "Не сме хвърляли боб за изборния ден". Според него негативи от стачката ще понесат всички партии, а не само БСП.
Зам.-председателят на парламентарната комисия по образование Валентина Богданова каза, че БСП припознава образованието като приоритет и това означава повече пари като процент от БВП за образование и по-високи заплати за работещите в тази сфера. В отговор на въпрос тя посочи, че до края на мандата БСП иска процентът за образование да бъде 5 на сто от БВП, съобщи БТА. "Бихме искали в никакъв случай да не бъде намаляван процентът, който е към днешна дата", допълни Богданова. Тя отбеляза, че трябва да се работи за реформа и модернизация на образованието. По думите й това не може да свърши само с оптимизация на училищната мрежа, която се налага.
Искаме този вот на недоверие към кабинета заради децата и настояваме да се постигне национално съгласие за образованието, заяви по-рано лидерът на ДСБ Иван Костов. ”Ние не искаме този вот, както и съпровождащия го дебат, да се проведат заради учителите, а заради децата. Те не могат да чакат предсрочните избори. Ние не го искаме и заради синдикатите, които вече влязоха в договорки с Бойко Борисов. Това видяхме като действия в лицето на ръководството на КТ ”Подкрепа”. Държим да се разграничим от това”, добави Костов.