Това каза директорът на болницата д-р Димитър Раденовски на среща с персонала на лечебното заведение, съобщи БТА.
Ирена Павлова - началник на oтдел "Материално техническо снабдяване", и съпругът й Борислав Павлов - началник на отдел "Капиталово строителство", опитали да изнесат документи с камионетка от кабинетите си в болницата, но са били задържани от полицаи, обясни Раденовски.
Те и още трима работещи в "Пирогов" бяха уволнени от Раденовски преди дни.
Болницата е във финансов колапс, каза д-р Кръстьо Пенчев, председател на стачния комитет на "Пирогов". Персоналът ще получава увеличение на заплатите си, като най-много ще бъдат увеличени на санитарите -с 28% и на медицинските сестри с 25%, уточни той.
От 1998 г. около 100 кв.м, близо до "Пирогов" се ползват за аптека, като за това трябва да се плаща наем на болницата, а такава сума не сме получавали, обясни още доц. Раденовски. По думите му, това ще бъде преустановено. Ще бъде прекратен и неизгодният за "Пирогов" договор с наемателите на кухнята в лечебното заведение. Предстои в "Пирогов" да бъде монтиран ангеограф, като в него се съсредоточи потокът на пациенти и болницата ще печели около 3 млн. лв., каза още той. Предвижда се също лечебното заведение да прекрати договора за частна апаратура. На нейно място ще има същата, но предоставена безплатно от друга фирма.
Персоналът има лошо отношение към пациентите, пренасочва ги към други болници за лечение и са създадени условия за корупция, добави доц. Раденовски.
"Пирогов" ще приключи финансовата година с близо 15 млн. лв. задължения, пише в доклад на експерти.
Към 31 август задълженията на болницата към доставчиците на лекарства, консумативи и др. са около 11 млн. лв., със складови запаси на лекарства и медицински консумативи под критичния минимум. След попълване на запасите и на текущите месечни загуби, в края на годината ще се формират задължения към доставчиците около 15 млн. лв., пише в доклада. В "Пирогов" за 2006 и 2007 г. липсват бизнес-програма, финансов план и финансови разчети, въпреки че изготвянето им е било разпоредено от министъра на здравеопазването, се обяснява още в документа. В болницата имало прикрита финансова несъстоятелност.
За да продължи да работи, болницата се нуждаела от спешна еднократна субсидия на МЗ от 12,5 млн. лв.
В скоро време трябва да бъде решен проблемът с просрочените задължения на "Пирогов", които вече са 6 млн. лв., каза междувременно здравният министър Радослав Гайдарски в Пловдив.
Според него изчистването на дълговете на болниците ще им позволи да повишат заплатите на своите лекари, медицински сестри и санитари. До три години средната лекарска заплата заплата в България може да стане 1500 евро, ако се запази сегашната политика в здравната система за подобряване на нейното финансово състояние, добави той.