Това сочи анализ на Института за пазарна икономика, представен днес на пресконференция, предаде "Фокус". Според анализа увеличение със 100% на учителските заплати през 2008 г. ще породи недоволство сред лесничеите, служителите на БДЖ, лекарите, държавните чиновници, университетските преподаватели и ще затрудни намирането на кадри за армията. Парадоксалното в случая е, че ако учителите получат двойно по-високи заплати, средната заплата на един университетски преподавател ще стане по-ниска с 22% спрямо учителската, сочи анализът.
Вече има сигнали за “прегряване на икономиката” - инфлацията за септември е 13%, а дефицитът по текущата сметка - около 20% от БВП. При сценарий за 100% увеличение на учителските заплати се стига до увеличение на паричното предлагане, нараснало потребление, инфлация над 35% годишно, дефицит по текущата сметка над 30% от БВП, намаление на преките чуждестранни инвестиции и намаление на валутното покритие на лева. Има и още един парадокс – заплатите в публичния сектор ще изпреварят заплатите в частния сектор, а хората ще бъдат стимулирани да работят в публичния вместо в частния сектор. Това означава, че служителите в частния сектор ще поискат по-високи заплати от работодателите си, които за да не загубят квалифицирани кадри ще трябва да увеличат заплащането с 50% без обаче да е нараснала производителността на труда. Така ще намалее конкурентоспособността в частния сектор.
Според експертите от института има вариант учителските заплати да бъдат вдигнати с 68% без риск за икономиката, но при съкращения в системата на средното образование - 30% на учители и 50% на непедагогически персонал и 30% на администрацията в МОН. В момента съотношението непедагогически към педагогически персонал е 43 към 100. Ако непедагогическият персонал бъде намален с 50% това ще спести 64,4 млн. лева на година. Ако броят на учителите бъде оптимизиран с 30% това ще спести 131,6 млн. лева на година, а ако администрацията в МОН и регионалните инспекторати бъде намалена с 30 на 100, ще се бъдат спестени 2 млн. лева годишно. Така оптимизацията на кадрите ще доведе до спестени общо 198 млн. лева годишно.
Присъстващи на пресконференцията синдикалисти не се съгласиха с твърдението, че увеличението на учителските заплати ще доведе до по-висока инфлация.