Аз съм оптимист, защото виждам вече добра воля и на тази основа ще наблюдавам и участвам в разговорите за решаване проблема с учителската стачка, каза премиерът. Правителството има такава воля и желание, то ще включи в разрешаване на проблема финансови параметри, децентрализация, по-активно участие на местната власт във финансирането на училищата и като цяло по-ефективно образование, заяви Станишев и отказа да коментира конкретни параметри с думите: Всичко е въпрос на разговори и недейте всичко да свеждате до три пъти по 20 или други проценти.
В момента има разговори, в които мислим как да обвържем бюджета със структурни промени, за да удовлетворим максимално исканията на учителите, каза от своя страна министър Даниел Вълчев след заседание на парламентарната група на НДСВ, което се проведе в късния следобед. Очаквам до края на седмицата да се стигне до консенсус, обясни Вълчев.
На работна среща днес, продължила 4 часа, представители на учителските синдикати и на МОН са взели решение да бъдат сформирани 2 работни групи, съобщи пред журналисти Янка Такева. Едната група ще работи по разчетите за 20-процентно увеличение на учителските заплати от 1 октомври, като до 1 юли 2008 г. те да достигнат 648 лв., предаде Дарик радио. Другата работна група ще пише текстове, свързани с децентрализацията на финансовите средства, както и с дерегулация на стандартите за издръжка на един ученик, каза още Такева. В сряда сутринта в 10.00 ч. в МОН ще бъдат представени резултатите от работата на тези работни групи, за да бъдат обсъдени от всички преговарящи страни. Има сближаване на позициите за 20% увеличение на учителските заплати от 1 октомври т.г., съобщи лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева след днешните преговори в образователното министерство. В сряда ще има ясен отговор дали ще се постигне това увеличение.
Министър Пламен Орешарски отказа да коментира дали е съгласен с днешното предложение на работната група за 20% увеличение на учителските заплати от 1 октомври 2007 г.