Щатът Масачузетс ще бъде първото място, където браковете между хора и роботи ще бъдат легализирани, предвижда Дейвид Леви, изследовател в областта на изкуствения интелект в университета Маастрихт, Холандия. Той наскоро е завършил своя труд относно взаимоотношенията между хора и роботи, разглеждайки много от привилегиите и съдебните практики, които обикновено съпътстват брака. Масачузетс е един от най-либералните щати в САЩ.
На пръв поглед сексът с роботи може да се сметне за нещо ненормално, писа msnbc.msn.com. Но веднъж да се появи някаква история от типа «правих секс с робот и беше страхотно” в голямо списание, това веднага ще доведе до нарастване на броя на хората, които искат да опитат подобно нещо, казва Леви пред LiveScience. Идеята за романс между хора и техните художествени или механични творения датира още от древността. В един гръцки мит се разказва за скулптура Пигмалион, влюбен в своя статуя от слонова кост, която нарекъл Галатея и на която богинята Афродита вдъхнала живот.
В своята дисертация «Интимни взаимоотношения с изкуствени партньори” Леви твърди, че роботите дотолкова ще заприличат на човека по външен вид, функция и индивидуалност, че много хора ще се влюбят в тях, ще правят секс с тях и дори ще се женят за тях. Леви се аргументира с факта, че психолозите са открили около дузина основни причини, поради които хората се влюбват, като почти всички от тях могат да се приложат във взаимоотношенията човек-робот. Така например, една от причините за влюбване е сходност на индивидуалност и познания, което може лесно да се програмира в един робот. Друга причина, която също може да се програмира, е желанието на хората да знаят, че човекът отсреща ги харесва.
През 2006 година Хенрик Кристенсен, основател на European Robotics Research Network, предвиди, че хората ще правят секс с роботи след 5 години. В момента има компании, които продават секс кукли и е само въпрос на време към тях да бъде добавена малко електроника за повече вибрации и да се прибави и аудио ефект, смята Леви. Това е примитивно от гледна точка на роботиката, но с времето нещата ще се модифицират много повече, тъй като технологията вече съществува.
С напредъка на софтуера и с по-интимните отношения между хората и роботите е напълно възможно да възникнат и бракове помежду им. Основната полза от такъв брак е, че той ще направи хората по-щастливи, и по-специално, тези, които по принцип са прекалено срамежливи, имат проблеми със създаването на дълготрайни връзки, нямат добър външен вид и т.н. Тази идея обаче повдига и много етични въпроси. Така например, сексът с робот може да стане отдушник на сексуалните престъпници. Не е сигурно дали ако един педофил прави секс с робот-дете, той няма да напада истински деца, или напротив, желанието му ще се усили. За подобни проблеми ще са нужни сериозни проучвания в бъдеще.
Самото притежаване на робот за секс е възможно да намали проституцията и проблемите, които я следват, казва Леви. Друг проблем, който може да бъде решен, е несъответствието между половите желания - когато, например, мъжът иска да прави секс, но жената има главоболие. В такъв случай тя може да му каже просто да отиде и да прави секс с робота, ако естествено не ревнува от него, което също е възможно да се случи. В момента Леви пише указания как трябва да се отнасят етически хората към роботите, когато става дума за секс и любов. Според учения, това е доста сериозна тема, на която трябва да се обърне подобаващо внимание.