Банковите институции смятат, че той е поел риска да ипотекира по два пъти част от сградите, за да финансира разширяването на бизнеса си. Лин обяви, че е готов да се върне в Ирландия в скоро време и да обясни за проблема. Това съобщава ирландското издание на “Съндей Индипендънт“, цитирано от в. Дневник. Лин е директор на “Кендар Глобал Пропъртис“, която е инвестирала и у нас - в 1400 апартамента Разлог и в морски курорти. По съобщение на компанията инвестицията е за 75 млн. евро в 2 комплекса, които трябва да бъдат завършени до 2010 г. Основните купувачи са ирландци.
Според запознати източници Лин е заел общо 80 млн. евро за инвестиции в нови строежи. Най-вероятно е използвал за ипотекиране собствеността си в Дъблин - жилищни и търговски площи, а парите е инвестирал в Португалия и други европейски страни. Ирландските банкови дружества “Айриш нейшънуайд билдинг сосайъти“ (Irish Nationwide Building Society) и “Перманент ТСБ“ (Permanent TSB) са отпуснали по 10 млн. евро на строителната група на Лин. Други институции като AIB са отпуснали още по-големи суми.
Лин е известен с агресивната си и нестандартна рекламна кампания. Като част от промоцията си той подари апартамент за 100 хил. евро в България по време на ирландско телевизионно шоу. Той използва, например, футболни отбори в Ирландия и Португалия, за да популяризира бизнеса си с курортни имоти, който е засегнат от спада при продажбите на имоти и увеличените лихвени проценти. Именно това притеснява банките - стагнацията на пазара в комбинация с неколкократно ипотекиране. Проблемното финансиране ще се отрази на клиентите на Лин, които са платили депозити за покупка на недвижим имот в чужбина на зелено, но все още не са получили документ за собственост. Компанията му има проекти и в Германия, Унгария, Португалия и Обединените арабски емирства.