Стачката ще бъде прекратена, когато нашите искания бъдат удовлетворени и първата стъпка за това може да бъде увеличаване на средната брутна работна заплата в средното образование от 1 октомври 2007 г. с 20%. Това заяви говорителят на Единния национален стачен комитет Николай Николов. Според синдикатите в неделя за първи път министрите са представили реална оферта с разчети за увеличение на учителските заплати. Те обаче са категорични, че стачните действия няма да бъдат прекратени, докато брутната средна работна заплата не стигне 650 лева на 1 юли 2008 г. Те настояват и за 4.7% от БВП за образование в Бюджет 2008 г. Предложението, което са получили е за 4.08% с аргумента, че приходите в бюджета през следващата година ще бъдат повече, което означава и повече пари за образование. Ние обаче не сме съгласни, разликата в процента е голяма, коментира още Николов.
Добрата новина се отлага, но има голямо сближаване между позициите на правителството и синдикатите по някои от исканията на стачниците. Така президентът Георги Първанов определи неделните преговори, на които той беше домакин. Образованието трябва да бъде утвърдено като национален приоритет. И синдикатите, и правителството са съгласни, че трябва да има реформи в образованието, допълни Първанов. Той заяви, че на днешната среща не е обсъждано предложение за увеличаване на учителските заплати под 10%. Президентът допълни, че Министерски съвет е предложил увеличаване на три стъпки с по 10% през октомври тази година, май и октомври догодина, както и два пъти по 5% за диференцирано заплащане. Той определи като “преодолими” въпросите за натовареността на работата на учителите и обема на паралелките, които те трябва да поемат. Искрено се надявам след 7-8 дни, когато се върна в България, да не се наложи отново да се включвам в преговорите, защото всички трябва да си даваме сметка, че влизаме в трудна политическа ситуация на предстоящи местни избори и обсъждане на макрорамката на Бюджет 2008, както и че всеки ден протест усложнява учебната година, каза още Първанов.
Преговорите при президента продължиха повече от 2 часа. По-рано държавният глава коментира, че "исканията за 100% увеличение на учителските заплати не са реалистични, не защото няма желание, а защото няма ресурс в държавата, който да бъде мобилизиран, за да се отговори на това искане".
100-процентното увеличение на учителските заплати е абсурдно, заяви отново и премиерът Сергей Станишев за БНТ от Брюксел. Аз съм говорил с много учители, които много уважавам, и си говорихме съвсем откровено. Те знаят, че това не е реалистично, каза премиерът. Решението трябва да бъде взаимно приемливо, защото позицията „Дайте ни 100% или 75% и не мърдаме, защото видите ли, вие започнахте от 32%” – това не е приемливо за правителството, не е приемливо за обществото, каза още Станишев. Той допълни, че офертата на правителството към учителите ще бъде в рамките на възможното и ще бъде такава, че да не засегне драматично работещите в останалите сфери.