Обстрелът е започнал още късно снощи, когато турската артилерия е изстреляла седем или осем снаряда срещу село в Северен Ирак, съобщиха очевидци от района, цитирани от Ройтерс. Източниците са уточнили, че снарядите са паднали в село на 5 км от турската граница. Не се съобщава за жертви или щети. Турската артилерия бомбардира днес спорадично някои зони на северен Ирак, съобщи АФП, позовавайки се на военни източници и на свидетели в иракски Кюрдистан. Жертви няма. Обстрелвани са били необитавани райони близо до селището ал Амадия, на около 15 км от границата с Турция и на 50 км североизточно от иракския град Дохук, заяви иракски офицер, пожелал анонимност.
Турция често обстрелва планинския граничен район. Вчерашната стрелба обаче става в момент, когато правителството се опитва да получи разрешение от парламента за трансгранична операция срещу бази на сепаратисти от Кюрдската работническа партия в планините на Северен Ирак, припомня Ройтерс.
Междувременно Генералният щаб на турските въоръжени сили съобщи, че е било извършено въоръжено нападение срещу турската граница от района на Северен Ирак, преде Анадолската агенция. В поместеното в интернет сайта на Генералния щаб съобщение се казва: “На 12 октомври беше извършено въоръжено нападение от района на Северен Ирак срещу турската граница. Това са нападения, които никога няма да бъдат приети, даден е съответният отговор и в бъдеще ще бъдат давани такива категорични отговори”.