От друга страна е ясно, че трудът на учителите е подценен и трябва да се намерят ресурси в рамките на това, което може, за да бъдат удовлетворени в немалка степен тези искания, обясни той. Първанов изрази надежда, че в рамките на днешните преговори между правителството и синдикатите ще бъде обсъдена основната част от проблема и ще се стигне до неговото разрешаване.
До няколко часа се очаква разрешаване на кризата с учителската стачка, прогнозира в Сливен министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Има предложение на правителството, има воля от страна на синдикатите. Има визия да се удовлетворят исканията на учителите на три стъпки. "Има детайли, които ще доуточни експертната група и се надявам, че разумът, волята за по-добро ще надделее над вече появилите се политически нюанси в стачката", изтъкна Масларова, цитирана от Дарик.
Премиерът Сергей Станишев заяви от Брюксел, че правителството прави всичко необходимо за да немери най-реалистичното решение за учителските заплати. Вярно е че са ниски, но 100% увеличение не е реалистично, каза Станишев.
Снощи стана ясно, че премиерът Станишев, вицепремиерът Ивайло Калфин, който отговаря за икономическите ресори в МС, финасовият министър Пламен Орешарски и просветният министър Даниел Вълчев са обсъждали варианти за решаване на проблема с учителските заплати. Срещата не беше оповестена на журналистите, както и мястото за преговорите остана в тайна. Пак в събота БНР съобщи по техен източник, че учителите са съгласни свалят до 60-70% увеличение на заплати. По-късно обаче синдикати и учители в един глас заявиха, че не са получили такава оферта, както и че засега имали мандат за 100% ръст в заплатите. При нова оферта обаче можели да обсъдят с учителите и в понеделник да въстановят нормалния учебен процес. Според в. "24 часа" новата оферта на Вълчев към учителите е за 70% увеличение на учителските заплати в рамките от 1 юли 2007 до 1 октомври 2008 г. Освен дадените 10% през юни се предвиждат 3 стъпки с по 10% нагоре, както и в базата на заплатите им да бъде включено и 13-то възнаграждение, като по този начин изплащането му се гарантира всяка година. Към това се прибавят и две увеличения по 5%, но за най-добрите училища и педагози.