Така започва АФП своя коментар за политическата ситуация в Русия, предаде БГНЕС. В момента се води война между чекистки фракции, уверява Владимир Прибиловски, ръководител на аналитичната група Панорама в Москва, като използва руския термин за служителите на ЧК (политическата полиция) по адрес на агентите на тайните служби.
Скритият конфликт излезе на повърхността този месец, когато Виктор Черкесов, могъщият началник на Федералната служба по наркоконтрола би тревога със статия в руския печат. “Всяка служба, включително и чекистите, трябва да спазва някои норми, за да се запази (...) Ако тези норми изчезнат, на тяхно място идва произволът и службата рухва“, пише бившият агент на КГБ в независимия всекидневник „Комерсант“. В борбата между специални агенти не може да има победител, добавя Черкесов. Борбата „всички срещу всички“ най-накрая ще затрие братството, посочва той в заключение. Така старият приятел на Путин, служил в редиците на КГБ, реагира на съобщението за ареста на няколко високопоставени представители на своята служба, който анализаторите изтълкуваха като опит на ФСС (Федералната служба за сигурност), приемника на КГБ, да го държи под контрол.
Според анализаторите в края на втория мандат на Владимир Путин като президент много агенти на КГБ, които той постави на високи постове в политиката и икономическия сектор на Русия, са подели борба за влияние. Според конституцията Владимир Путин не може да се кандидатира за трети мандат, но неотдавна той обяви, че ще участва в листата на управляващата партия „Единна Русия“ в парламентарните избори през декември, давайки по този начин храна за спекулациите, че може да стане премиер.
Има признаци за ожесточаване на борбата между съпернически фракции, белязана от серия арести в силовите органи, отбелязва Денис Маслов, анализатор за Русия в нюйоркската организация „Евразия Груп“. Маслов сочи като пример съперничеството между шефа на ФСС Николай Патрушев и Черкесов или противоборството между вицепремиера Сергей Лавров и Игор Сечин, президент на най-голямата петролна компания в страната. Самият факт, че дискретният шеф на една служба, придържаща се самата тя към секретността, публикува писмо в един от големите национални всекидневници, е стряскащ, отбелязва Маслов, имайки предвид написаното от Черкесов. Освен в службата по наркоконтрола, арестувани бяха и високопоставени представители и на други ведомства като Сметната палата, ръководена от бившия директор на ФСС Сергей Степашин, и в горната камара на руския парламент.
Деловият всекидневник „Ведомости“ отбеляза в уводната си статия „Две кампании“ контраста между спокойния предизборен период преди парламентарните избори през декември и президентските през март и „яростната“ тайна борба за властта. На фона на виртуална предизборна кампания се води и друга, този път истинска, която не е публична. Признаците са очевидното ожесточаване на борбата между службите за сигурност и арестите за корупция на високопоставени ръководители, коментира „Ведомости“. Обкръжението на Владимир Путин се страхува да не би в процеса на преход да има промени в административните структури и преместване на центъра за вземане на решения и някои да се окажат жертва на негласни интереси. Политологът Олга Кришчановска е категорична, че тези вътрешни борби нанасят удар на авторитета на Путин.