Това каза заместник-директорът на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ към БАН ст.н.с.Валери Спиридонов, предаде Дарик. България е одобрена член на Европейския център за средносрочни прогнози във Великобритания, има и готов текст за конвенция, с която институтът се присъединява. Необходимо е администрацията да излъчи оторизирано лице, което да финализира процедурата. След като бъде подписана конвенцията, тя трябва бъде одобрена и от парламента. Според Спиридонов, ако сега се предприемат действия, НИМХ може да стане член на организацията през юни 2008 година. Само България и някои страни от бивша Югославия не са членове на този център, добави заместник-директорът.
България трябва да плаща членски внос от 60 000 евро годишно в продължение на пет години. След това таксата пада наполовина. Таксата ни е определена според БВП от 2005 година и ако се забавим и ни изчислят растежа на брутния вътрешен продукт, таксата може да скочи.
Ползите от тази метеорологична информация ще надхвърли многократно вноската, заяви Спиридонов. Нашата икономика е построена така, че се нуждае от по-дълго време за реакция и десетдневната прогноза би била много полезна, подчерта Спиридонов.
Метеоролозите биха се включили в протест на учените за по-високи доходи и повече пари за наука, но няма да стачкуват. За един учен да стачкува означава да спре да мисли, а това е невъзможно, каза Спиридонов.