Това съобщи днес президентството в Анкара, цитирано от АФП, на която се позова БГНЕС. Подобно предупреждение отправи в неделя председателят на турския парламент Гьоксал Топтан.
„Ако този закон бъде приет, двустранните отношения ще пострадат от сериозни проблеми“, посочва Гюл в писмо до американския президент Джордж Буш, като същевременно изразява благодарност за неговите усилия за осуетяване на този проект.
Резолюция за признаването на масовите кланета на арменци в периода 1915-1917 г. за геноцид трябва да бъде разисквана в сряда в комисията по външни отношения към Камарата на представителите на Конгреса. Един от най-големите поддръжници на арменската кауза в САЩ е именно председателят на Конгреса демократката Нанси Пелоси.
Анализатори коментират, че при по-твърда позиция Анкара може да затвори за американски самолети военната си база "Инджерлик" в Южна Турция, където САЩ получават голяма част от доставките за мисиите си в Ирак и Афганистан, пише "Дневник".
Миналата година Франция прие закон, според който отричането на геноцида се признава за престъпление. Тогава Анкара замрази военни проекти с Франция. Дори газовият проект "Набуко" беше застрашен от турско-европейският спор. Подобен закон действа и в Белгия.