На второ място са проблемите, свързани с паркирането, тъй като така мислят 42 на сто от италианците. На трето място пък са проблемите със замърсения въздух. Въпреки всичко това, както и въпреки многобройните оплаквания, че бензинът е скъп, 90 на сто от жителите на Ботуша предпочитат да се движат със собствените си коли. Така твърди проучване, публикувано във вестник “Кориере дела сера“.
Италианците ползват автомобилите си, както за да достигнат работните си места, така и през свободното си време. 74 на сто от жителите на Апенините отиват на работа с колите си, 21 на сто - с градския транспорт, а едва 9 на сто - пеша. През свободното си време пък 84 на сто от италианците ползват личните си автомобили. В крайна сметка множеството кампании, целящи да подтикнат италианците да ходят пеша или да ползват велосипеди и градски транспорт, нямат никакъв ефект, заключава изданието.
В Унгария и Чешката република например 60 на сто от жителите им ползват градски транспорт, за да отидат на работа. В Холандия, Дания и Швеция 30 на сто от гражданите им доститат работните си места с велосипеди.