Това каза пред "Фокус" изпълнителният директор на Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” (РПИ) Веселин Георгиев. Коментарът е във връзка със седемте катастрофи, станали още първия ден след откриването на отсечката до Стара Загора.
“Всички знаци, които предписва Законът за движение по пътищата, бяха монтирани още с въвеждането на обекта в експлоатация и това е съгласувано с ДНСК и полицията. Всяка магистрала има край. Въпреки това нашите специалисти още на следващия ден предприеха допълнителни мерки, които по някакъв начин допълнително да посочат на водачите, че магистралата свършва. На 1500 метра преди края на магистралата е сложен знак, че тя свършва. След това има поредица от знаци, които постепенно ограничават скоростта от 90 км/ч до 40 км/ч”, посочи Георгиев.
“Всички станали пътнотранспортни произшествия в този участък са заради превишена скорост. Не знам как да коментираме поведението на една майка на 5-годишно дете, която е преминала със 190 км/ч, при положение, че има знак, който забранява движението със скорост, по-висока от 40 км/ч”, каза Веселин Георгиев. “Не можем да си обясним как интелигентни хора, каращи скъпи коли, не виждат знаците”, заключава Георгиев.
Фонд РПИ ще сложи допълнително мигащи светлини, най-вероятно ще се наложи пътната настилка да бъде прорязана нестандартно - участъци в интервал от 1 км ще бъдат прорязани, с цел да се предизвика намаление на скоростта. Предвижда се и поставянето на изкуствени неравности.