Модерната технология ще съкрати болничния престой на пациентите - отделението разполага с 4 стаи и 8 легла, което има и сериозен икономически ефект, заяви Гайдарски, цитиран от БГНЕС. Новооткрито отделение за еднодневна хирургия е второто в страната след откритото през юли в МБАЛ "Света Марина" във Варна. До края на октомври предстои откриването и на отделението в УМАЛ "Свети Георги" в Пловдив, уточни министърът. Той допълни, че общо средствата за тези отделения са 3.6 милиона лева и те са осигурени по заема от Световна банка за модернизиране на българското здравеопазване.
В МБАЛ "Царица Йоанна" бяха открити ремонтираните 2 отделения по УНГ, които не са били обновявани от 1975 г. Едното отделение е специализирано за детска оторитоларингология, а другото е за онкология на глава и шия.
40 млн. лева са предвидени за следващата година за интензивните отделения в цялата страна, съобщи Радослав Гайдарски на пресконференция в болница “Царица Йоанна”. Тези пари са за лечение на тежкоболните случаи. Средствата ще се отпускат във фиксирани суми и на заето легло в интензивно отделение. От предвидените 40 млн. лева ще получават само болниците, които отговарят на критериите, които се разработват в момента. По този начин според министър Гайдарски лечебните заведения няма да трупат просрочени задължения, заради лечението на тежкоболните. Той допълни, че досега в клиничните пътеки не са били включени средства за цялостното лечение на тези пациенти и това натоварвало бюджета на здравните заведения.
На откриването на отделението присъства премиерът Сергей Станишев.