Тази идея възникна по време на днешния ни разговор, съобщи председателят на Парламента Георги Пирински, предаде БГНЕС. Фондът да бъде по подобие на създадения за подкрепа и лечение на заразените либийски деца със СПИН, като държавата се ангажира с пряко участие със средства в него, обясни Пирински. Той уточни, че обществото също ще съдейства за създаване на такава структура. Това може да е публично-частна структура и да бъде под егидата на Народното събрание, но при всички случаи властите трябва да заявят позицията си да се реализира този фонд или фондация, каза Пирински. Той смята, че българските сестри и д-р Здравко Георгиев и д-р Ашраф имат всички основания да очакват подкрепа от държавата при намирането на нормалния живот. Трябва да докажем, че лозунгът “Не сте сами“ не свършва на Аерогара София, обясни още Пирински.
Нася Ненова каза, че подкрепя идеята за създаването на подобна структура, а същото становище изрази и Валентина Сирополу. Основното послание, което ще предадем по време на срещите си в Европейския парламент, ще бъде депутатите да бъдат единни и да помагат на хора, изпаднали в беда, каза Валентина Сирополу.
В днешната среща с Пирински участваха също Снежана Димитрова и д-р Здравко Георгиев, предаде БТА. В следващите дни медиците ще бъдат приети от председателя на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг. На срещата в НС присъстваха и българските евродепутати Кристиян Вигенин, Атанас Папаризов и Илияна Йотова (всичките от БСП). В срещата участваха също лидерът на БЗНС Анастасия Мозер и депутатът от НДСВ Борислав Великов.