Токът в болницата спрял малко след 21 ч. в събота и изправил на нокти дежурния екип в отделението за новородени и недоносени деца, съобщи bTV. Най-критично се оказва положението на новородено момиченце, което тежи едва 800 грама и живее благодарение на апарата за изкуствен бял дроб. Шест часа по-късно от болницата съобщиха, че бебето е починало. Аутопсията е днес и ще покаже каква е точната причина за смъртта му.
На косъм са успели да се разминат другите шест недоносени бебета в Интензивния сектор. Всички са в кувьози, които също работят само на ток. На електричество са и помпите, с които на децата се вливат храната и медикаментите.
Дежурните нямало кого да попитат кога ще дойде тока - аварийният телефон на EVN, посочен от Справки, не отговарял. И така чакали час и половина, разказва bTV.
В болницата има агрегат, но само за осветлението. Резервно захранване за апаратурата не работи.
От Електроразпределителното дружество съобщиха, че имат нови телефони за аварийни ситуации, номерата им били в интернет. За възникналата авария казаха, че е била причинена от аварирал кабел в района на болницата и че е била отстранена във възможно най-кратки срокове.
За установяване на причините за смъртта на новороденото момиченце след внезапно спиране на тока, ще се разследват от вътрешна комисия, съобщи зам.-директорът на здравното заведение д-р Емил Караиванов, цитиран от Дарик. По думите му, проблемите с електрозахранването са изключително чести и по вина на доставчика EVN. Детето е имало тежка следродилна инфекция и аварията се е оказала фатална за живота му, обясни д-р Караиванов.