Около два часа и половина в неделя в сградата на Министерството на образованието и науката преговаряха представители на правителството и синдикатите. В понеделник сутринта започва нова работна среща между експерти и синдикати, като на нея няма да присъстват медии.
Никой никого не е тръгнал да съкращава, заяви след срещата министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. Той бе помолен да коментира намекa на министъра на финансите Пламен Орешарски по време на срещата, че преговорите за увеличаване на учителските заплати трябва да се водят на 75% от учителския състав, което на практика означава съкращаване на кадрите с 25%, съобщи Дарик. В това свое твърдение Орешарски се позова на доклад на Световната банка за образователната система в България.
Според Вълчев била направена крачка напред в преговорите: „Надявам се, че са една стъпка напред, защото, както вие се убедихте, в предните дни главно се правеха декларации. Според мен взехме добро решение експертите да направят няколко варианта и вече да говорим с езика на числата”. По повод вражеския тон по време на преговорите, Вълчев заяви: "Нямаме никакво намерение да изгорим чучело на някой синдикален лидер."
Според председателите на КНСБ Желязко Христов и КТ “Подкрепа” Константин Тренчев обаче срещата не е била ефективна. Христов обясни, че диалогът не бива да бъде проточван до безкрай и предложи премиерът Сергей Станишев да се включи в разрешаването на проблема. Според Тренчев има сектори, които трябва да бъдат ликвидирани, за да бъдат изразходвани ефективно държавните пари.
По време на срещата Орешарски заяви, че средната работна заплата на педагогическия персонал с 13-тата е 472 лева и това е над средната заплата за страната. “От всички 27 държави членки на ЕС в малко страни, предимно по-богатите средната учителска заплата е по-голяма от средната за страната”, обясни министърът. „Не спекулирайте с бедността", призова той. Орешарски обясни, че "живеем в България с български стандарти, с български цени и заплати". Той поиска Националното сдружение на общините да бъде включено в преговорите.

По-рано Орешарски заяви, че не приема условието на КТ Подкрепа, че ще се водят преговори само, ако той обещае 5% от БВП за образование през 2008 г. От КНСБ заявиха, че биха се съгласили и на 4,8%.
Министерство на финансите ще направи всичко възможно в тази сфера да бъдат дадени 100% от бюджета, заяви след срещата Орешарски, цитиран от БГНЕС. В публичния сектор за година се дават 90% на съответния сектор по Закона за бюджета.
bTV засне разговор между Орешарски и Вълчев по време на кратката почивка между преговорите:
Орешарски: Дай да разваляме седянката. Първо да мислим за числа, съкращения и после...
Вълчев: Аз предлагам така: теб и без това няма да те има сега известно време...
Орешарски: Да, три дни.
Вълчев: Два де, стига така.
Орешарски: Е, в сряда на обяд ще дойда.
Вълчев: И да видим дали е възможно в това време да направим някакви експертни разговори. Горе-долу по една-две сметки да направим, за да приказваме.
Орешарски: Не трябва да се прекъсва. От утре (бел. ред. понеделник) експертни разговори. Те ще размотаят.
Вълчев към синдикатите: Сега, уважаеми колеги, да продължим нашата работа ...