Какво се получи сега – синдикатите си казаха: „О, значи те ще се огънат, дайте още да натиснем, защото е предизборна ситуация и на никой от управляващите не му е приятно да има стачки”. Това каза министър-председателят Сергей Станишев в Шумен по повод предложеното в петък от правителството увеличение на учителските заплати, предаде БГНЕС.
Станишев обясни, че обещаните 32% за тази година и над 50% в следващите година и половина никак не е малко. „Само това, което сме предложили, означава допълнителен бюджетен разход над 200 млн. лв. за следващата година”, каза премиерът и добави, че за успеха на едни преговори са необходими добра воля без ултиматуми и търпение.
Искаме средствата, които се гарантират от държавата, т.е. от данъкоплатците и родителите на децата, да бъдат оползотворявани ефективно, а не просто да се иска 100% увеличение, каза премиерът, цитиран от БТА. Той заяви, че такова увеличение не е възможно, защото означава да не се увеличават заплатите на никой друг в държавата, нито на медици, нито на военни, нито на полицаи.
Ние сме готови да продължим диалога по един разумен начин, обясни премиерът. Според него е странно, че досега в диалога не участват работодателите на 80% от училищата, които са общински и бизнесът, който е краен потребител.
Готови сме да дадем жестове към учителите, но искаме ясни ангажименти за качеството - и за структурата на учебните заведения, и за броя часове, и за извънкласните занятия, каза Станишиев. Според него парите не падат от небето.
Той добави: "Сега всички искат да раздадем бюджетния излишък, но това не е излишък в смисъл на нещо, което не е необходимо. Това е резерв на държавата, който гарантира валутния борд и е застраховка срещу това, че България има много бързо нарастващ дефицит по текущата сметка и ние трябва да гарантираме, че доходите на хората остават стабилни. Дори да раздадем сега целия резерв на държавата, това ще направи българите щастливи за няколко месеца, после ще плащаме много висока цена. Това няма да го допуснем".
В неделя продължават разговорите и очакваме конструктивизъм от синдикатите, защото иначе можем да дадем и 200 процента увеличение, но цената на това ще е хиперинфлация, предупреди премиерът.
Правителството обвързва увеличението на учителските заплати с по-висок плосък данък, стана ясно след среща на министъра на икономиката Петър Димитров с бизнеса в Плевен, съобщи bTV. Според него правителството трябва да бъде подкрепяно от предприемачите, когато има нереалистични искания за увеличаване на заплатите. При наличната у нас 37% от средноевропейската производителност на труда, нашите заплати не трябва да превишават това ниво на европейското заплащане, бе категоричен Димитров, цитиран от БНР. Много често бизнесът допускал корупцията да го преборва. Според него, при въвеждането на плоския данък ще бъде много по-скъпо да се плаща за корупция, отколкото да се издължават данъците.