Представители на "Булгаргаз" и на 14 газоразпределителни дружества подписаха днес Меморандум за разбирателство под егидата на министерството, предаде БТА. Според документа през четвъртото тримесечие на 2007 г. "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайни потребители, подписали меморандума, на цена 332,30 лв. за 1000 куб. м. без ДДС, което е с 4 на сто увеличение спрямо цената за третото тримесечие.
ДКВЕР утвърди на 1 октомври пределна цена на природния газ за последното тримесечие на 2007 година. Цената се вдигна с 9.21 на сто, макар че "Булгаргаз" предложи увеличението да е с 10.78 на сто.
Това споразумение няма да влоши икономическото състояние на "Булгаргаз", посочи министър Димитров. Решението за отказа на държавата от дивидент не е взето предварително от МС, но за него има подкрепата от финансовия министър и премиера, каза министър Петър Димитров. Принципно такова решение се взема в средата на следващата година, допълни той.
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че договорите с топлофикационните и промишлените дружества са преки, което означава, че и за тях, както и за всички клиенти и потребители на природния газ цената от 1 октомври ще договорената в днешния меморандум. Цената на природния газ при продажба от обществения доставчик на крайните снабдители и на потребители, присъединени към газопреносната мрежа е 332.30 лв. за 1000 куб. м. без ДДС, или с 16.66 лв. за хиляда куб. м. по-ниска от утвърдената. Цената на природния газ при продажба от обществения доставчик на потребители, присъединени към мрежи ниско налягане, собственост на "Булгартрансгаз" - е 340.02 лв. за 1000 куб. м. без ДДС, или с 16.66 лв. за 1000 куб. м. по-ниска от утвърдената.