Това се посочва в прессъобщение за становището на Евростат за магистрала Тракия, получено в БТА днес. Статистическият департамент на Европейската комисия (ЕК) опoвести решението си по договора с консорциум “Магистрала Тракия“ АД в края на септември 2007 г. Евростат оповести становището си във връзка с договора за магистрала “Тракия“ в края на септември 2007 г. Според департамента на ЕК с подписания анекс към договора между българското правителство и консорциум “Магистрала Тракия“ АД операцията има изцяло характер на договор за концесия. Решението на Евростат потвърждава, че като цяло рисковете са правилно разпределени спрямо европейските стандарти и чрез подписания анекс строителният риск и рискът за наличност се поемат изцяло от концесионера, а рискът на търсене се поделя между държавата и консорциум “Магистрала Тракия“ АД.
“Строителният риск се поема от концесионера и задълженията му се отнасят конкретно за изграждането или ремонта на магистралата според спецификациите, като се гарантира необходимото качество и се носи пълна отговорност за организацията и безопасното извършване на работите“, се казва в становището на Евростат. “Концесионерът вече няма право да получава плащане по недостига до края на концесията, а само до изплащането на заема съгласно конкретно споразумение за заем. Заемът само се координира, а не се отпуска от правителството“. Кредитирането следва да бъде предоставено от финансова институция.
“Доволни сме изключително много от решението на Евростат, което потвърждава, че приетият модел за концесионен договор е правилно структуриран според европейските правила. Друго категорично заключение е, че това решение е ясен знак, че операцията защитава интересите на българската държава. Ето защо ще продължим реализирането на проекта за магистрала “Тракия“ с нов ентусиазъм след това положително становище“, казва Едуардо Коинбра, представител на португалските компании в консорциум “Магистрала Тракия“ АД.
“И за двете страни по договора за магистрала “Тракия“ решението на Евростат е от изключително значение. Екипът на консорциума е позитивно настроен след оповестеното становище на статистическия департамент на ЕК, защото то дава необходимите гаранции за прозрачност на последващите дейности по реализиране на проекта“, заявява Емил Коцев, изпълнителен директор на консорциум “Магистрала Тракия“ АД и “Техноекспортстрой“ АД.
Анексът към договора за магистрала “Тракия“ е подписан през април 2007 г., като тогава беше уточнено, че той ще влезе в сила след като по него се произнесе Евростат. В зависмост от становището на службата към ЕК кабинетът ще излезе със свое решение за това дали окончателно ще одобри споразумението, се посочва в становището.