Това заяви президентът на САЩ Джордж Буш в телевизионно обръщение към нацията, съобщиха световните медии, цитирани от БТА и БГНЕС. Буш посочи, че приема изводите, направени в доклада на командващия американските части в Ирак ген. Дейвид Петреъс и прикани Конгреса на САЩ да подкрепи изпълнението на препоръките, направени от генерала. Президентът заяви още, че числеността на американските части в Ирак постепенно ще бъде намалена до равнището от януари и категорично отхвърли варианта САЩ изцяло да се изтеглят от Ирак.
В края на юли 2008 г. в Ирак ще остане контингент от 130 000 души. 5700 американски войници ще се завърнат в родината си за Коледа, а още най-малко 21 500 военнослужещи ще бъдат изтеглени от Ирак до юли 2008 година. Водещият принцип ще е изтегляне при постигнат успех, посочи Буш. Проблематични остават действията на иракското правителство, дoбави президентът на САЩ. Те трябва да изпълнят поетите ангажименти и да постигнат определени критерии, подчерта той.
Новият доклад на американската администрация за военно-политическата ситуация в Ирак ще бъде представен в Конгреса през март 2008 г., заяви още Буш. Той поръчал на командващия на американските войски в Ирак генерал Дейвид Петреус и на посланика на САЩ в арабската страна Райън Крокър да представят доклада.
Демократи обвиниха Буш, че обрича американските войски в Ирак на „безкрайна война“, а един сенатор ветеран заклейми телевизионното му обръщение като „безсрамно“. Сенатор Джак Рийд заяви, че американците са изпълнени с копнеж за промяна в стратегията, а Буш попарва техните надежди. „Още веднъж президентът нe можа да обезпечи нито план за успешно приключване на войната, нито даде убедителен довод за продължаването й“, каза той. Рийд обеща демократите в Конгреса да „редефинират“ американската мисия в Ирак. „Безкрайното и неустановено военно присъствие в Ирак не е опция“, добави той.
Сенатор Барак Обама обеща да поведе битка в Сената, за да бъде принуден Буш да приеме срок за изтеглянето на американските войски от Ирак. „Буш сгреши, като ни въвлече във войната, сгреши, когато през януари ескалира тази война, и греши, като поддържа този курс сега“, заяви Обама. Хилъри Клинтън също осъди речта. „Продължавам да умолявам президента да смени курса, да върне войските ни колкото се може по-скоро у дома и да приключи войната възможно най-скоро“, каза тя.