Една година лишаване от свобода с три години отлагателен срок и глоба от 1000 лв. присъди Пернишкият окръжен съд на бившата директорка на местния клон на ДСК Детелина Крумова. Началникът на отдел "Кредитиране" Татяна Богомилова получи същото наказание и 800 лв. глоба, а кредитният инспектор Катя Мирчева - 6 месеца лишаване от свобода с отлагателен срок 3 години и глоба 600 лв.
Трите бяха признати за виновни в неправомерно раздаване на кредити в размер на 1 238 000 лв. Те бяха обвинени по чл.219 от НК в проявена безстопанственост и немaрливо изпълнение на служебните им задължения.
Детелина Крумова е била главен директор на ДСК-Перник от 1 януари 1998 г. до 15 януари 2001 г. В съучастие с Богомилова и Мирчева тя сключила кредитни сделки без анализ на кредитоспособността на заемополучателя, неговата платежоспособност, оценка на кредитния риск и на предложеното обезпечение. При 301 заема не са изисквани документи за доказване на чистия доход, както на кредитоискателите, така и на поръчителите. Не са били сверявани данните от документите за самоличност с вписаните в договора за кредит, при което умишлено е намаляван броят на членовете на семействата. Не е правена проверка и на работните места на поръчители и кредитоискатели, също и верността на вписаните данни като доход. Фалшифицирани са много от подписите. В няколко случая кредитоискателят е и поръчител на самия себе си. Част от кредитополучателите са безработни и са регистрирани в Бюрото по труда. Много от тях са роми.
Съдът не е разглеждал гражданския иск на ДСК за възстановяване в пълен размер на нанесените щети на банковата институция от трите служителки, за да не доведе до забавяне на наказателното производство, уточни съдия Красимир Маринов, цитиран от БТА.