Това съобщи за “Фокус” Станимир Ахчийски, зам.-директор на поделение “Пътнически превози” – София. Едновременно с разработването на пропусквателните пунктове се разработва и методиката, по която до пероните ще бъдат допускани посрещачите, обясни Ахчийски. Вероятно ще им се издава специален пропуск, срещу който ще могат да отидат на перона. След това ще връщат пропуска на гарата. През 2005 г. за около 15 дни е предприета такава мярка за гара София – тогава броят на закупените билети се е увеличил около 24%. Според Ахчийски е възможно по-скоро да се преустанови спирането на влакове на някои спирки заради гратисчии, отколкото да бъдат закривани линии.
83 кондуктори и началниците на влаковете в поделение “Пътнически превози” – София са наказани със забележка от началото на годината до края на август тази година заради пътници без билети. 11 души са наказани с предупреждение за уволнение и трима души са уволнени. Около 50% от кондукторите и началниците на влаковете в поделение “Пътнически превози” – София пък са получили наказание през 2006 г. заради пътници, пътуващи без билети във влаковете.
Има три основни направления към София, по които пътуват гратисчии – от Перник, от Своге и от Септември - Пловдив. Това т. нар. работнически влакове.