Документи са подали 105 партии, като комисията е регистрирала 90 от тях, а 15 са получили отказ. Това съобщи говорителят на ЦИКМИ Велислава Кръстева, цитирана от БТА. През 2003 г., на предишните избори, за участие са били регистрирани 146 партии и коалиции, уточни тя.
Сериозно са представени на предстоящите избори регионалните партии, които са 27. Под регионални партии се разбират тези, чийто адрес не е в София. За участие в изборите са регистрирани всички парламентарно представени партии. Последна регистрирана от тях е партия НДСВ със заявление от нейния лидер Симеон Сакскобургготски и с удостоверение за актуално състояние на партията от 27 август 2007 г., съобщи Кръстева.
ЦИКМИ е регистрирала всичките 264 общински избирателни комисии, с назначени общо 2831 души. ЦИКМИ ще облекчи партиите при регистрацията им в ОИК, съобщи Бисер Троянов, говорител на комисията. Политическите организации ще подготвят само един набор документи за всичките видови избори за кмет или за общински съветници и само заявленията за участие в тях ще са за всеки вот поотделно. Членовете на секционните избирателни комисии ще получат по 30 лева, а председателите им - по 34 лева, уточниха Троянов и Кръстева.
От комисията напомниха, че на тези избори не могат да се издават удостоверения за гласуване в друго населено място. Гласува се само по постоянен адрес, актуален към 26 декември 2006 година.